eur:
393.44
usd:
364.36
bux:
72038.24
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Isztambul, 2017. április 24.Az áldozatok portréival emlékeznek meg az első világháború idején a mai Törökország területén végrehajtott örmény népirtásról Isztambulban 2017. április 24-én, a vérengzés kezdetének 102. évfordulóján. Középen az Oszmán Birodalom örmény tömeggyilkosságairól publikált, 2007-ben lelőtt örmény-török újságíró, Hrant Dink portréja látható. Az Oszmán Birodalomban 1915-ben és az azt követő néhány évben több mint másfél millió örményt mészároltak le. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Emléknapot kapott az örmény népirtás Franciaországban, a törökök tiltakoznak

Az örmény népirtás franciaországi emléknapjává nyilvánította április 24-ét Emmanuel Macron francia államfő. Diramerján Artin, az örmény genocídium emlékév koordinátora az InfoRádiónak azt mondta: a magyarországi örmények is azt szeretnék, ha a magyar állam hivatalosan elismerné az örmény népirtást.

A franciaországi örmény szervezetek tanácsa előtt tartott beszédében Emmanuel Macron francia államfő kedden eleget tett egyik sokat vitatott kampányígéretének és bejelentette: nemzeti emléknappá nyilvánítja április 24-ét, az örmény népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapját.

„Franciaország egy olyan ország, amely képes szembenézni a történelemmel, amely az elsők között ítélte el az örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtást 2001-ben. A következő napokban pedig az örmény népirtás nemzeti emléknapjává tesszük április 24-ét” - jelentette be Emmanuel Macron francia államfő.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szóvivője közleményében ítélte el a francia döntést. Ibrahim Kalin azt írta: Emmanuel Macron belpolitikai kudarcait azzal próbálja elkendőzni, hogy történelmi eseményeket emel a politikai diskurzusba.

Magyarországra is érkeztek örmény menekültek, akik utódai máig köztünk élnek. Közéjük tartozik Diramerján Artin, a kispesti örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke. Az örmény genocídium 100. emlékévének koordinátora az InfoRádiónak elmondta: a magyarországi örmények úgy érzik, addig nem tudják lezárni történelmük e tragikus fejezetét, amíg a magyar állam történelmi tényként el nem ismeri az örmény népirtást.

„A magyarországi örmény közösségen és szervezetein belül is folyamatosan napirenden van az a kérdés, hogy Magyarország ismerje el történelmi tényként az örmény genocídiumot, a népirtást. Ez azért fontos, mert a Magyarországon élő örményeknek egy jelentős része maga is túlélők leszármazottja, és ezzel az elvarratlan fehér folttal a történelemben kell valamit kezdenünk ” - mondta Diramerján Arti. Hozzátette: a hazai örmény közösség rendszeres kulturális programokon tájékoztatja a többségi társadalmat az örmény népirtás tragikus eseményeiről.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nyugat-Európában terjeszkedik a GTC Group

Nyugat-Európában terjeszkedik a GTC Group

A 2023-as ingatlanpiacot is jelentősen érintő makrogazdasági környezet, magas inflációs ráta és kamatköltségek, továbbá a regionális irodapiac bérbeadási nehézségei ellenére a GTC Group a 2023-as pénzügyi évben is sikeres időszakot zárt – jelentette ki Nagy Gyula, a cég vezérigazgatója. A számokat értékelve hozzátette, hogy a 2024-es évben tovább folytatják a cégcsoport növekedési stratégiájának megvalósítását, többek között megcélozzák a nyugat-európai piacokat, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a már megkezdett zöld átállásra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×