eur:
392.26
usd:
362.17
bux:
72085
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: PécsMa.hu

Pécsi fa került Európa legjobbjai közé – most a közönség szavazhat

Egy 135 éves pécsi mandulafára is lehet szavazni „Az év európai fája” elnevezésű nemzetközi versenyen, amely február elsején kezdődött.

A 135 éves mandulafának otthont adó pécsi Havihegy kedvelt kirándulóhely a rajta álló templom és a terület fái miatt egyaránt – mondta az InfoRádiónak Dénes Andrea botanikus. A pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa hozzátette: a mandulafák február végén kezdenek el virágozni.

A környék legidősebb fájának pontos korát újságcikkekből igyekezték megállapítani: az 1930-as években írtak arról, hogy félszáz évesek havihegyi mandulák, így ma 135 éves lehet. Az 1880-as években filoxéra miatt kipusztult szőlők helyére ültették a fákat.

A templom előtt álló mandula tavaly megnyerte az Év Fája-díjat, most pedig „Az év európai fája” elnevezésű megmérettetésen vesz részt – tájékoztatott Dénes Andrea. Mint mondta: a mandulák nem szoktak nagyra nőni, a szóban forgó növény törzskerülete 180 centiméter. A törzse kígyószerűen csavarodik, ahogy egy régi újság említi, a szakértő szerint ez a régi mandulafákra jellemző. Bár korábban levágták egy ágát, betegség jelei nem mutatkoznak rajta – emelte ki a botanikus.

A mandulafára szavazni február 1-jétől (péntek) lehet a verseny magyar nyelvű oldalán. 14 vetélytárssal versenyez a magyar növény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Rishi Sunak: Egyértelmű jelzést küldtek, hogy kormányváltás kell

Rishi Sunak: Egyértelmű jelzést küldtek, hogy kormányváltás kell

Miután történelmi vereséget szenvedett pártjával, Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök leköszönő beszédében azzal kezdte, hogy elnézést kért az elszenvedett csalódásért, majd lemondása bejelentését követően kifejtette: "Mindent beleadtam ebbe a munkába, de önök egyértelmű jelzést küldtek, hogy az Egyesült Királyság kormányának változnia kell." 14 év tory kormányzás után a mai napon fel fog állni az új munkáspárti kabinet az országban, Keir Starmerrel az élén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×