eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Wikipedia

Katasztrofális állapotban van egy fontos Duna-híd

A magyar-szlovák határon Vámosszabadi és Medve közötti híd a szlovákiai közútkezelő ,,nagyon rossz" minősítését kapta. Egyelőre csak tervek vannak arra, hogyan lehetne tehermentesíteni.

A Magyar Közút Zrt. forgalomszámlálási adatai szerint naponta átlagosan 5321 jármű használja a medvei hidat, amelyből mintegy négyezer személyautó és kisteherautó, ezer pedig teherautó. A hetvenéves híd azonabn rossz állapotban van, 2016-ban több hétre le is kellett zárni. Kiderült, hogy a korábbi felújítások során rossz minőségű volt a beton, hiányzott vagy hiányos volt a szigetelés, ami miatt a víz és a jég komoly károkat okozott - írja a Kisalföld.

A szlovák közútkezelő az állapotuk szerint hét kategóriába sorolja a szlovák hidakat. Az utolsó három a „rossz", a „nagyon rossz" és a „katasztrofális". Az átkelőkből összesen 8066-ot tartanak számon, ezek több mint 12 százaléka tartozik e három kategória valamelyikébe.

Az értékelés szerint a medvei híd a „nagyon rossz" minősítést kapta.

A Modern Városok Programban négysávosra bővítik a Győr és Dunaszerdahely közötti utat, így a hidat is, de a megoldásról még nem született döntés. A magyar fél ragaszkodik ahhoz, hogy a fejlesztés, bővítés ideje alatt a közúti kapcsolat nem szűnhet meg. A megoldásra több változat kínálkozik:

  • a régi mellé egy másik kétsávos híd épül, mert a mostani medvei hidat nem lehet négysávosra bővíteni, a szerkezete erre alkalmatlan.
  • új nyomvonalon épül egy új, kétszer kétsávos „gyorsforgalmi" híd és a régi műtárgyat felújítják a kerékpárosoknak és a lassú járműveknek, de gondot jelenthet, hogy a terület nagy része Natura 2000-es védett tájegység
  • a mostani mellé épülne egy négysávos új híd, a régit pedig elbontanák. Ebben az esetben a kerékpáros-átvezetés az új műtárgyon épülhetne ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×