eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Nagy baj van hagymafronton

Mélyponton van a vöröshagyma-termelés Magyarországon, az árak közben a nyári európai aszály miatt is emelkedtek. Nem is beszélve az áfa miatti importnyomásról.

Padlón van a vöröshagymatermelés Magyarországon, kevés a magyar hagyma, de az árak emelkedését a tavalyi európai aszály okozta terméskiesés is előidézte - fogalmazott az InfoRádióban a Nemzeti Agrárkamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

"Magyarországon vöröshagymából 10-12 fogyasztunk évente, és ennek körülbelül a 60 százalékát tudjuk hazaiból ellátni. A fokhagymából egy kilót eszünk, ennek 80 százalékát látjuk el"

- árulta el Mártonffy Béla.

A kamara a közelmúltban létrehozott egy munkacsoportot azzal a céllal, hogy a magyar termesztéscsökkenést megállítsa.

"A vöröshagyma most kritikus ponton van, ezt a csökkenést nem lehet tovább elnézni.

Ezért egy programot indítunk, aminek az a lényege, hogy magasabb hozamokkal, jobb minőséggel, új fajtákkal, nem utolsó sorban a tárolás és a csomagolás fejlesztésével ismét fokozzuk a hazai vöröshagyma termesztését és fogyasztását" - ecsetelte.

Felidézte,

komoly importnyomás is volt a vöröshagyma termelésén, aminek egyik oka a magas, 27 százalékos áfa volt, míg az import 0 százalékos áfával jött be.

A 2018-as év nem a hagymáé volt, Európa-szerte tönkretette a hagymát az aszály, a hagymaóriás Hollandiában 40 százalékkal volt rosszabb a termés, nálunk ez a szám 25-30 százalékos volt.

A magas hagymaár idén még megmarad, de

2019-re nagyszabású öntözőprogramot hirdetett meg a kormány,

amitől Mártonffy Béla szerint helyreállhat a rend; a biztonság és a minőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×