eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripen a kecskeméti repülőbázison 2016. május 27-én. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Nyolcvan alkalommal riasztották már a magyar Gripeneket

Tíz éve álltak szolgálatba a magyar honvédségnél a Gripenek, és a flotta már csaknem 20 ezer órát repült.

December 22-én, szombaton lesz tíz éve, hogy egy Tango, azaz gyakorló riasztás alkalmával a Gripenek megkezdték Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatnak ellátását (2010-ig, a MiG-29-esek hadrendből történő kivonásáig a két típus felváltva volt szolgálatban). A kecskeméti hajózók az évek során elsajátították a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásának képességét, a légi utántöltést vagy az éjjellátó alkalmazását is. A magyar Gripen-flotta eddig összesen körülbelül 19 ezer 600 órát repült,

tíz év alatt volt 80 éles riasztásuk (a Baltikumban további 25), és 1200 gyakorló riasztást is végrehajtottak.

A svédországi Légi fölény elnevezésű éleslövészeti gyakorlat volt a legfontosabb idei feladata az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak – mondta el az év végi gyűlésen Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka. Júliusban hat Gripen és közel hatvanfős állomány települt ki az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterének repülőterére, az északi sarkkörtől 100 kilométerre található Vidselbe. Itt a levegő-levegő feladatok mellett először alkalmaztak a magyar Gripenek levegő-föld élesfegyverzetet.

A fontosabb események között említhető még a svédországi szimulátoros képzés, amely alatt több mint 200 virtuális felszállást abszolváltak a magyar pilóták, vagy a Lion Effort többnemzeti repülő harcászati gyakorlat is - írja a baon.hu.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×