eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay.com

Nő a gyermekvállalási kedv, mégis csökken a születésszám

Gyermekvállalás esetén fontos szempont ugyan az anyagi biztonság, ám ennél fontosabb az érzelmi háttér - derül ki abból a felméréséből, amelyet a Kopp Mária Intézet készített.

Az intézet kutatásának előzetes eredményei szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka úgy véli, hogy

lényeges a gyermekvállalásnál a lelki-érzelmi háttér.

A válaszadók 30 százaléka szerint ez inkább anyagi kérdés - mondta az InfoRádiónak Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.

"Azt is megállapítottuk az előzetes eredményekből, hogy

a válaszadók háromnegyede szerint nagyon fontos az otthon, a biztos munkahely, az anyagi biztonság, a stabil párkapcsolat, illetve a családbarát környezet. A legfontosabb azonban a testi-lelki-szellemi érettség"

- sorolta Fűrész.

Mint rámutatta, az első gyermek megszületése melletti legfontosabb érv a párok legtöbbjénél az, hogy "mostanra ért meg a kapcsolatuk arra, hogy gyermeket tudjanak vállalni".

A válaszadók

52 százaléka szerint fontos a gyermekvállaláshoz a házasság,

ezen belül 40 százalék szerint jó, ha már a gyermek születése előtt házasok a szülők.

Magyarországon növekszik a gyermekvállalási hajlandóság, de csökken a születésszám.

Ezt már a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. Spéder Zsolt szerint ez annak a következménye, hogy gyermeket vállalni csak adott életkorban lehet, a gyermekszám ugyanis attól függ, hányan vannak szülőképes korban, és azok gyermekvállalási kedve milyen.

"Magyarországot ma az jellemzi, hogy folyamatosan csökken a szülőképes koban lévő nők száma, hiszen a Ratkó-unokák negyven év fölé kerültek"

- mutatott rá Spéder Zsolt;

ma 195 ezren vannak a 43 évesek, akik épp kilépnek a szülőképes korból, márpedig ők 25-30 ezerrel többen vannak, mint a 30 évesek,

akik most vannak a gyermekvállalás életkorában.

Ezek után pedig évjáratonként egyre kevesebb a nő, illetve lány, tehát

hiába növekszik a kedv, az egy kisebb létszámú generációra esik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×