eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Majonézeket versenyeztetett a Nébih – videó

A Szupermenta legújabb tesztjén a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek.

Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer-tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih komplex tesztjeihez híven a flakonos majonézek esetében is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a hivatal szakemberei. A nedvesség-, zsír-, az erukasav- és a kén-dioxid-tartalmat mindenhol rendben találták, de nem volt gond a jelölt omega-3 zsírsav mennyiséggel, a növényiolaj-összetétellel, a szorbinsav tartosítószer, az EDTA antioxidáns mértékével sem. Minden termékben rendben találták továbbá a pH-t is, és a PAH szennyezőanyagok jelenléte sem haladta meg a határértéket.

A mustár- vagy tojásmentes majonézek valóban nem tartalmazták ezen összetevőket. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonézes flakonnál a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben azonban meghaladta a rendeletben előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett adódtak jelölési hibák is.

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult:

az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.

A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×