eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit: Magyarország nem sürgeti az új uniós büdzsét

Folyamatban van az írásos tájékoztató készítése, amely válasz lehet a Sargentini-jelentés elfogadása után indult eljárásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára. Varga Judit hozzátette: Magyarország nem sürgeti az Európai Unió következő költségvetésének elfogadását.

Folyamatban van az írásos tájékoztató készítése az Európai Tanács üléseit előkészítő Általános Ügyek Tanácsa számára, a dokumentum válasz lehet a Sargentini-jelentés elfogadása után indult eljárásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.

Varga Judit kifejtette: még a parlament szerepén megy a vita, ezért nem kapott a magyar kormány konkrét határidőt.

„Ha látjuk, mikor kerül úgy az Általános Ügyek Tanácsa napirendjére a magyar kérdés, hogy már tartalmi vitát tartanak, azt megelőzően kell elkészítenünk az anyagot. Egyelőre eljárási kérdéseket tisztázunk” - közölte.

Az államtitkár szerint gyorsan és lassan is történhetnek a dolgok az EU-ban, ezért nem kíván találgatásba bocsátkozni.

„Folyamatban van a dokumentum elkészítése, bármikor készek vagyunk gyorsan befejezni.

Alaposan meg akarunk nézni minden nemzetközi statisztikát, hogy a legteljesebb képben tudjuk bemutatni, hogy nem mi vagyunk a rossz tanulók az unióban” - emelte ki.

Varga Judit arról is beszélt, hogyan reagáltak a külföldi politikusok a Sargentini-jelentésre. Mint mondta, a jelentést végig senki sem olvasta el, inkább a médiából tájékozódtak. Az első körös vádaskodásra van muníció, de amikor visszafordítanak egy kérdést, akkor már nem igazán tudnak mit válaszolni – fogalmazott.

Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a magyar kormány jogi úton igyekszik megvédeni az álláspontját.

Uniós büdzsé

Varga Judit arról is beszélt, hogy a magyar állam nem sürgeti az Európai Unió következő költségvetésének elfogadását, a legfontosabb a magyar érdekek érvényesítése.

„A gyorsaság nem mehet a minőség rovására,

ha a sarkalatos érdekeket nem látjuk biztosítottnak, akkor nem tudjuk támogatni ezt. Fontos azt hangsúlyozni, hogy rólunk nélkülünk ne döntsenek” - hangsúlyozta.

Varga Judit kiemelte, hogy a különböző érdekek érvényesítése miatt nem alkotható meg az új uniós büdzsé.

Brexit

Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár közölte azt is, a brexit ellenére fontos, hogy a jó viszony megmaradjon Nagy-Britanniával. Magyarországnak és az EU-nak is az az érdeke, hogy fair brexit jöjjön létre – fogalmazott.

Sikerült garanciákat kapni arra, hogy nem éri hátrány a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárokat – emlékeztetett.

Varga Judit hozzátette: minden brexit-tárgyaláson felvetődnek újabb kérdések, de nagy meglepetésekre nem lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×