eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Könnyezve mondott köszönetet a megmentett futó

Szerdán elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust, és akit szintén futó orvosok élesztettek újra. Dr. Merkely Béla több dologra is felhívta az amatőr sportolók figyelmét.

Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt. Mint később kiderült, a keringés összeomlását heveny szívizom infarktus okozta. A futó életét az azonnali újraélesztés mentette meg, melyet Dr. Papp Letícia kardiológussal és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A beteg szívritmusát a kiérkező mentő egy defibrillátorral állította helyre.

A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztést követően engedték haza. Herendi Péter a könnyeivel küszködve mondott köszönetet az életét megmentő orvosoknak. Felidézte: 47 évesen, 17 éve kezdett futni - orvosi ellenőrzés mellett -, több maraton, félmaraton és ultramaraton-szakasz van már a háta mögött.

"A mostani futás újjászületés volt nekem"

- mondta a férfi, aki csapatban még fog maratont futni, egyedül azonban valószínűleg már nem.

A férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, Merkely Béla.

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását – összegezte Merkely Béla a beavatkozás lényegét.

Dr. Becker Dávid, a klinika igazgatóhelyettese a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően Herendi Pétr visszatérjen az aktív sporthoz.

Az amatőr sportolók számára is fontos a rendszeres orvosi felügyelet

A futók figyeljenek oda a terhelési kapacitásukban fellépő csökkenésre, ez az első, de nagyon fontos vészjel - mondta Merkely Béla az InfoRádiónak. Fontos az is, hogy rendelkezzenek a futók úgynevezett szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel. Ha a betegnél magas vérnyomás, cukorbetegség vagy családi pozitív anamnézis van jelen, akkor feltétlenül menjenek alapos kardiológiai kivizsgálásra. Az igazgató a laikus újraélesztés megtanulásának fontosságát is kiemelte.

A sportolástól nem kell, nem szabad félni

- mondta Merkely Béla, de az fontos, hogy a háziorvos évente vizsgálja meg az amatőr sportolókat. Ha pedig valamilyen nagy kihívást állítottak maguk elé, például a maraton lefutását, akkor érdemes egy részletes kardiológiai vizsgálatra menni.

A rendszeres sport azonban összességében még koszorúér-betegség mellett is jobb, mint ha a beteg egyáltalán nem sportol

- hangsúlyozta a számos adattal is alátámasztható tapasztalatot Merkely Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×