eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szijjártó: az ENSZ-csomag további elvándorlási hullámokat indít meg - a nap hírei

A lehető legrosszabb lépésnek nevezte a migrációs ENSZ-csomagot a külgazdasági és külügyminiszter. Ellenállást hirdetett a kormány leváltásáért a Jobbik. A kilakoltatások azonnali leállítását követeli a Demokratikus Koalíció. A nap legfontosabb hírei szeptember 29-én.

A lehető legrosszabb lépésnek nevezte az ENSZ intézkedési tervét a migráció kezelésére a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a világszervezet New York-i közgyűlésén tartott felszólalásában úgy fogalmazott: a csomag veszélyes folyamatokat, további elvándorlási hullámokat indít meg. Megismételte: a kormány nem támogatja a tervezetet, mert az szembemegy a magyar érdekekkel.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar katonák győzelme a lelkükben született meg 1848. szeptember 29-én. Benkő Tibor a pákozdi csata 170. évfordulóján a katonai emlékparkban rendezett ünnepségen felidézte, hogy a közeli Mészeg-hegy tövében vívta első győztes csatáját a honvédsereg, hogy kivívja Magyarország és a magyarok függetlenségét és szabadságát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az iskolának nem a semlegességre kell nevelnie, hanem arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett. Rétvári Bence a szobi Szent László Gimnázium évfordulós ünnepségen úgy fogalmazott: az iskolai nevelés kulturálisan és világnézetileg sem lehet független, mert Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

Beregszászon megnyílt a Mathias Corvinus Collegium fiataltehetség-programjának első külhoni oktatási centruma. Fábián Németh Beáta, a központ igazgatója közölte: 25 általános iskolás olyan területeken szerezhet tapasztalatokat, mint az egészségügyi tudatosság, robotika, pénzügyi ismeretek, történelem, művészetek.

Ellenállást hirdetett az Orbán-rendszer leváltásáért a Jobbik a párt huszadik kongresszusán. A tanácskozás után Sneider Tamás elnök hangsúlyozta: pártja hiteles alternatívát akar kínálni mindenkinek, aki kormányváltást, rendszerváltást szeretne elérni egy olyan rendszerben, amely egyre inkább diktatórikus, lenézi a magyar embereket és korrupt.

A kilakoltatások azonnali leállítását követeli a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: tavaly már naponta átlagosan tíz család került az utcára, ami a 2012-es adat háromszorosa. A DK a helyzet megoldására nyolcpontos csomagot dolgozott ki, amelynek első eleme a kilakoltatások azonnali leállítása.

A britek csaknem fele szerint a kormányfő valójában az Európai Unióban tartaná az Egyesült Királyságot. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov felmérése alapján a megkérdezettek 48 százaléka úgy látta, hogy a miniszterelnök inkább a további uniós tagságot választaná, ha nem tartana saját pártja és a közvélemény Brexit-párti táborának reakciójától.

Koszovó fővárosában több ezren tüntettek azért, az államfő szakítsa meg a területcseréről folytatott tárgyalásokat Szerbiával. Aleksandar Vučić szerb államfő nemrég felvetette, hogy Koszovó megkaphatná a többségében albánok lakta Preševo-völgyet, cserébe Szerbiához kerülnének a főként szerbek lakta észak-koszovói városok.

Donyecki hivatalos források szerint az elnökjelölt rendezte meg a merényletet a helyi kommunista párt kongresszusán. A szakadár terület hírügynöksége helyi rendvédelmi forrásokra hivatkozva közölte: a robbantástól Ihor Hakimzjanov a népszerűsége növekedését várta. A detonációban az elnökjelölttel együtt négyen sebesültek meg, közülük hárman kórházba kerültek.

Pótlólagos vizsgálatra utasította az amerikai elnök a Szövetségi Nyomozó Irodát Brett Kavanaugh főbírójelölt ügyében, akit több nő is szexuális zaklatással vádolt meg. Donald Trump arról tájékoztatott, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának kérésére utasította újabb vizsgálatra az FBI-t, hogy ezáltal naprakészebbé váljanak a főbírójelölt aktái. A szenátus a vizsgálat végéig elhalasztotta a szavazást a jelöltről.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz fordult a Palesztin Hatóság, mert álláspontja szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét. A palesztin vezetés azt követeli az ENSZ törvényszéktől, hogy szólítsa fel Washingtont diplomáciai képviseletének eltávolítására a városból. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az Indonéziához tartozó Celebesz szigetén a legutóbbi jelentések szerint 384-en meghaltak és több százan megsérültek a pénteki két nagy erejű földrengésben és az azt követő szökőárban. A sziget középső részét megrázó 7,7-es erősségű földmozgások miatt két méter magas cunami alakult ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×