eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Az európai parlamenti választás kampánya volt a központi téma a kötcsei polgári pikniken - a nap hírei

Megkezdi a felkészülést az uniós és önkormányzati választásokra az MSZP, a párt stabil, egységes politikát ígér. Egy jelenleg börtönbüntetését töltő férfit gyanúsít a rendőrség az öt évvel ezelőtti soroksári gyilkossággal.

A jövő májusi európai parlamenti választás kampánya volt a központi téma a kötcsei polgári pikniken. A hagyományosan zárt körű találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tartott. A rendezvény előtt Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter arról beszélt: a bevándorláspárti többség egy utolsó, kétségbeesett támadást indít Magyarország ellen a Sargentini jelentéssel. A dokumentum jövő keddi brüsszeli tárgyalásáról úgy vélte: mindegy, milyen döntés születik, mert egyre kevésbé számít a bevándorláspárti többségnek a véleménye. Legutóbb júniusban rendeztek polgári pikniket, akkor a kormányfő egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a 2019-es európai parlamenti választás az értékek és a kultúrák küzdelme lesz.

Egységes, stabil, elszánt és emberi politikát folytat a következő időszakban az MSZP - mondta az ellenzéki párt választmányának elnöke. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: a párt megkezdi a felkészülést az uniós és önkormányzati választásokra. Az uniós választásokra utalva kiemelt célnak nevezte, hogy meg tudják őrizni a keleti és nyugati nyomásnak is ellenálló, egységes Európai Uniót, és felvegyék a harcot a szélsőjobboldal megerősödésével szemben. Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője az oktatási rendszer és az egészségügyi ellátás helyzetének rendezését sürgette.

A Magyarország számára kedvező változtatásokat tartja támogathatónak az unió költségvetésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály a távirati irodának az uniós pénzügyminiszterekkel tartott szombati bécsi tárgyalásai után arról beszélt: a beruházások arányának növelésére vonatkozó célkitűzések támogatandók, ugyanakkor az elképzelés nem kezeli kellő súllyal a földrajzi egyenlőtlenségeket, és ezzel az egész unió gazdaságát és versenyképességét gyengítheti. A strukturális reformokat érintő javaslatokról szólva a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tervezett kohéziós politika tovább korlátozná a tagállamok tervezési és döntéshozatali mozgásterét az uniós források felhasználásánál.

Ismét a demográfiai fordulat szükségességéről beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a közgazdász-vándorgyűlés záró ülésén Debrecenben úgy fogalmazott: 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet. Az államtitkár szerint a gyermekvállalási kedv növeléséhez a jelenleginél több családbarát munkahelyre van szükség. A közgyűlésen Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár megismételte: a kormány stratégiai célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen, ehhez a többi között javítani kell az ország és a vállalkozások versenyképességét, folytatni kell a béremelést.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el a fődíjat a Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szombaton tartották Komlón. Nagyjátékfilm kategóriában a Brazilok, a kisjátékfilmek közül a Bújócska lett első helyezett. Animáció kategóriában a Horváth Mária által rendezett Cigánymesék/Hogyan lett az ember? című alkotását, a dokumentumfilmek közül Moharos Attila Ballada egy szolgafiú emlékére című filmjét, az ismeretterjesztő és természetfilmek közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán Egy barázdát én is hagytam című alkotását találták a legjobbnak.

Egy negyvenéves, jelenleg lopás miatt börtönbüntetését töltő férfit gyanúsít a rendőrség a soroksári nő meggyilkolásával. A 36 éves helybeli nőt kocogás közben támadták meg. A kiemelt ügyeket felderítő főosztály vezetője elmondta, hogy az 5 évvel ezelőtt történt bűncselekmény helyszínén hátrahagyott biológiai nyomok megegyeznek a férfitől vett DNS-mintával. A rendőrség több mint 1800 embertől vett DNS-mintát. A szakértők a héten jelezték, hogy találtak egyezést. A gyanúsított nem tett vallomást.

Voksolásra szólította fel a macedónokat a szeptember 30-ai népszavazáson a német kancellár Szkopjéban. Angela Merkel történelmi lehetőségnek nevezte az ország nevének megváltoztatására vonatkozó referendumot. Úgy vélte: számos feladat áll még Macedónia előtt a teljes jogú uniós tagság elnyeréséig, de a csatlakozás legfontosabb előfeltétele a sikeres népszavazás. Ha a referendum sikeres lesz, Macedóniát a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni. Ezzel lezárul a 27 éve tartó névvita Görögországgal.

Japán északi részén a hivatalos közlés szerint 35-re emelkedett a Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma, három embert továbbra is eltűntként tartanak számon. Abe Sindzó miniszterelnök kormányülésen jelentette be, hogy vasárnap a katasztrófa sújtotta Hokkaidó szigetére látogat a 6,7-es erősségű földrengés miatt. A helyi prefektúra szerint több mint 600-an sérültek meg a természeti csapásban, miközben sorozatos utórengések rázzák a térséget. Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×