eur:
392.89
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Összeolvadhat a MÁV és a Volán – lapszemle

A Magyar Időknek interjút adott Csépe Valéria az új Nemzeti Alaptantervet készítő kutatócsoport szakmai vezetője. Tizenöt százalékkal drágultak a lakások – írja a Világgazdaság. A Portfolio interjút közöl a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetőjével. A Népszava arról ír, hogyan szabadulna a veszteségtől és alkalmazkodna a széntilalomhoz a Mátrai Erőmű. Összevonhatják a MÁV-ot a Volánnal – írja a Világgazdaság.

A Magyar Időkben interjút olvashatnak az új Nemzeti Alaptantervet készítő kutatócsoport szakmai vezetőjével. Csépe Valéria kiemelte, hogy a tervezet középpontjában az ismeretcentrikus tanítás helyett a tudás felépítése és a mindennapi életben való alkalmazhatósága, valamint az élménypedagógia áll. Hozzátette: egy alaptanterv mindig csak a szándékot testesíti meg, valósággá akkor válhat az iskolákban, ha az oktatási rendszer egyéb szükséges változásai is támogatják.

A Világgazdaság cikke szerint már tizenöt százalékkal drágultak a lakások. A lap kiemeli, hogy Budapesten folytatódik a pesti külváros felértékelődése: a 10., a 15., a 17., a 18., 19. és a 21. kerületben 15-20 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az 5. kerületben a négyzetméterenkénti átlag már átlépte a 820 ezer forintot is.

A Portfolio interjút közöl a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetőjével. Fogarasi Norbert hangsúlyozta, hogy tapasztalatai szerint a szakmai tudás tekintetében a magyar diákok általánosságban jobban teljesítenek másoknál. De ha például a csapatmunkát, a projektek bemutatása közben kapott értékeléseket vagy a kommunikációs képességeket nézik, akkor a magyar diákok gyakran hátrányban vannak.

A Népszava arról közöl összeállítást, hogy napelemmel, háztartási, illetve mezőgazdasági hulladékok elégetésével és áramtárolással szabadulna a veszteségtől és alkalmazkodna a széntilalomhoz a lignitalapú Mátrai Erőmű. Valaska József, az áramtermelő elnöke a lapnak azt mondta, a 950 megawattos Mátrai Erőmű a jelenlegi uniós és magyar jogszabályi környezetben már nem számol a korábban tervezett 500 MW-os új szénblokkal.

Összevonhatják a MÁV-ot a Volánnal – írja a Világgazdaság. A lap szerint jelentős infrastruktúra-beruházásokat hozhat a kormány versenyképességi csomagja, az intézkedésekről hamarosan dönthet a kabinet. Ennek egyik fontos lépése lehet a két társaság koordinációja, amely akár a cégek összevonásával zárulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×