eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Létrejöhet a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodása – a nap hírei

Jövőre elindulhat a gázszállítás Horvátországból Magyarországra. Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója. Negatívra rontotta Olaszország hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. Létrejöhet a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodása.

Jövőre elindulhat a gázszállítás Horvátországból Magyarországra az összekötő vezeték kétirányúsításával – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Dubrovnikban folytatott megbeszélést a horvát energetikai miniszterrel, ami után elmondta: már tárgyalnak a Krk szigeti cseppfolyósított földgáz-terminálról vásárolható gáz áráról.

A pénzügyminiszter szerint nem biztos, hogy a jelenlegi összetételű Európai Bizottsággal van értelme tárgyalni a következő uniós ciklus költségvetéséről. Varga Mihály az Origónak azt mondta: a jövő évi európai parlamenti választások után hivatalba lépő új brüsszeli testületnek kellene megadni a jogot, hogy elkészítse a hivatali idejét érintő büdzsét.

Megkezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 237. tanéve. Az ünnepélyes megnyitón Bódis József oktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: az intézmény oktatásával és tudományos teljesítményével beírta nevét a magyar nép történetébe, számos feltalálót, Nobel díjas tudóst, '56-os hőst, művészt és politikust adott az országnak.

Egy középiskolások által készített humaniod robottal együtt nyitotta meg az idei országos szakképzési tanévet az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László Győrben hangsúlyozta: egyre nagyobb az igény az informatikai és robotikai képzettségű szakemberek iránt, ezért a szakképzés és a felnőttképzés egyre vonzóbb az élethosszig tartó tanulási folyamatban.

Több mint egyéves szakmai előkészítő munka után elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója. A javaslatról széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik. A végleges változat várhatóan 2019 szeptemberétől, felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamtól lép életbe.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány tudásválságot okozott Magyarországon, amely az idei tanévvel tovább mélyül. Kunhalmi Ágnes, a párt választmányának elnöke azt mondta: a pedagógusok és a gyermekek túlterheltek, a pályát változtató tanárok miatt pedig 2 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

A Rákóczi Szövetség elnöke szerint minden eszközzel elő kell segíteni a magyar iskolaválasztást, hogy a gyermekek felnőttkorukra is megőrizzék magyar identitásukat. Csáky Csongor a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének tanévnyitóján 57 kiselsősnek adta át a szervezet által 2004 óta minden évben kiosztott ösztöndíjat, amelyet azok kapnak, akiket magyar iskolába írattak a szüleik.

A Jobbik továbbra is azt sürgeti, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. Varga-Damm Andrea képviselő szerint ez segítséget nyújthatna abban, hogy a nehéz munkakörülmények között dolgozó férfiak hosszabb életet élhessenek.

A rend- és honvédelmi dolgozók túlóráinak kifizetését követeli az LMP. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: mindkét területet a tömeges leszerelési hullám és az összeomlás fenyegeti, ha a kormány jelenlegi tervei alapján 2019-től már nem pénzben, hanem szabadságban váltanák meg a túlmunkát.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz segíteni akarja a kilakoltatásokat. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: az eljárások gyorsítását a bírósági végrehajtói kamara elnöke helyezte kilátásba. Hozzátette: a kilakoltatások nagy részét hiteltartozás miatt hajtják végre, ami azt mutatja, hogy a kormánypárt a bankok oldalára állt.

Negatívra rontotta Olaszország hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy az új római kormány költségvetési lazításba foghat, emiatt a rendkívül magas államadósság-rátával terhelt közfinanszírozás még érzékenyebbé válhat a külső sokkhatásokra.

A világ legnagyobb kereskedelmi megállapodásának aláírására készül a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének tíz tagállama, illetve Ausztrália, Dél-Korea, India, Japán, Kína és Új-Zéland. Az átfogó regionális gazdasági partnerség azután értékelődött fel, hogy az amerikai elnök tavaly bejelentette, hogy országa kilép a két éve megkötött Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Megállapodásból.

A washingtoni Nemzeti Székesegyházban búcsúztatták el John McCain szenátort. A republikánus politikus ravatalánál lánya, Meghan McCain élesen szembe állította apja politikai örökségét a jelenlegi elnök stílusával. A múlt szombaton elhunyt politikust két korábbi elnök, ifjabb George W. Bush és Barack Obama is méltatta.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×