eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

A nyár "slágerbetegségei" - és ami mögöttük van

Nyáron is megvannak azok a fertőzések, amelyek kellemetlen tüneteket okoznak, ezek azonban elsősorban nem cseppfertőzéssel terjednek - mondta az InfoRádiónak Szegheő Péter, az Ormos Intézet orvosigazgatója.

A felső légúti vírusos fertőzések elsősorban a tél végén, tavasz elején fordulnak elő hangsúlyosabban, de a nyárnak is megvannak a maga fertőző betegségei, ezek a téliekhez meglepően hasonló tünetekkel járnak, viszont teljesen más víruscsaládba tartoznak, és más az átvitel módja is - mondta Szegheő Péter.

"A téli időszakban cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszögéssel a levegőn keresztül fertőzödhetünk meg,

nyáron pedig folyadékkal, vagy piszkos kézzel az emésztőszervrendszerünkön keresztül visszük be a vírusokat"

- tette hozzá az Ormos Intézet orvosigazgatója.

Szegheő Péter szerint ezek a nyári vírusok is okozhatnak felső légúti tüneteket: torokfájás, kaparás, megduzzadt mandulák, köhögés, esetenként hidegrázás és láz, de döntően a hányós-hasmenéses betegségek fordulnak elő. Ezek a nyár slágerbetegségei.

A nyár bármely szakaszában felerősödhetnek vírustörzsek

Ugyanis az enterovírus családjába tartozó vírusoknak nyáron van a járványidőszakuk, de vannak a hányós-hasmenéses betegségek, amelyeknél már bakteriális fertőzések is előjönnek - állapította meg Szegheő Péter. Mint mondta, két dolog kell ahhoz, hogy a fertőzések elharapózzanak a nyári időszakban.

Az egyik a nagy meleg, megfelelő mennyiségű kórokozó és kicsit elhanyagolt higiéné. A másik pedig szervezetünk védekezési képességének átmeneti csökkenése.

"A fertőzés lehetőségéhez képest az immunrendszerünk működése arányaiban rosszabb, és több kórokozó jut át a szűrőn. Ezeknek a fertőzéseknek a kialakulásához kórokozó mennyiség kell és ha nagy mennyiségben tesszük magunkba ezeket a kórokozókat, akkor az immunrendszerünk nem tud lépést tartani vele, és a fertőzés mégis kialakul" - összegezte az ovosigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×