eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
New York, 2012. május 17.A Facebook internetes közösségi oldal logója látható a technológiai részvényeket forgalmazó elektronikus tőzsde, a Nasdaq indexének alakulását mutató elektronikus kijelzőn New Yorkban 2012. május 17-én. A világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető társaság, a Facebook 25 százalékkal több elsődleges kibocsátású részvényt dob piacra, mint amennyit eredetileg tervezett. Összesen 421 millió részvényt kívánnak eladni a korábban jelzett 337 millió helyett. A Facebook várhatóan május 18-án vezeti be részvényeit a tőzsdére. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Egy perc hírnévért megéri mozgó autóból kiugrani?

Veszélyes internetes kihívást indított el egy Drake nevű rapper. Új, sajátos pszichológiai jelenségnek vagyunk a tanúi, amit muszáj elemezni - véli a pszichológus, aki úgy látja, mintha nem működnének a fékrendszerek.

A zenész azt kérte a rajongóitól, hogy táncoljanak az In My Feelings című dalára és közben készítsenek videót magukról. Mások mellett Will Smith is megtette ezt:

az amerikai színész a Lánchíd tetején táncolt, ami illegális volt, de legalább világszerte ingyen reklámozta Budapestet.

Sokan mások azonban nagy bajba kerülnek, mert mozgó autóból kiszállva táncolnak, és közben balesetet szenvednek vagy kirabolják őket. Az Egyesült Államok, India és több más ország rendőrsége már közleményekben figyelmezteti az embereket, hogy ne veszélyeztessék magukat és másokat ilyen kihívásokkal.

De miért tesz ilyet bárki is?

Számtalan kihívással találkozhattunk már az interneten, ahol a fiatalok megmutathatják, hogy mennyire vagányak, és mennyi mindent bevállalnak egy lájkért cserébe (Persze vannak figyelemfelhívó, jótékonysági kihívások is, ilyen volt az Ice Bucket Challenge, amely 2014-ben indult és a lényege az volt, hogy a résztvevők jeges vödörrel öntötték le magukat). De azért a legtöbb ilyen kihívás a magamutogatásra megy rá.

Németh Erzsébet szociálpszichológus szerint az emberek - különösen a fiatalok, és különösen a férfiak -versengése és utánzása nem új keletű jelenség, de

a közösségi média ezeket a korábban is ismert jelenségeket valami egészen szélsőséges módon kibővíti, felturbózza, és veszélyessé teszi.

Magányos emberek kezdenek el úgy viselkedni, mintha a kortárs csoporton belül megindulna egy versenyzés, és lenne egy ideál amit utánozni kell és felül kell múlni. Ezek az emberek egyedül vannak, viszont rengeteg ember láthatja, lájkolhatja és megoszthatja azt, amit tesznek - tette hozzá a pszichológus.

"Új, sajátos pszichológiai jelenségnek vagyunk a tanúi, amit muszáj elemezni, mert úgy tűnik, hogy

a korábbi fékrendszerek, amik be annak építve, mintha nem működnének"

- mondta Németh Erzsébet.

Sikerélményt keresnek az emberek, "túltolják"

A szociálpszichológus megjegyezte, hogy az ismertség és az elismertség utáni vágy mozgatja ezeket a jelenségeket, de az nagyon sajátos, hogy ez nem igazi csoport. Nem ismerik egymást azok az emberek, akik lájkolják egymást. Ez a fajta tömeges, kvázi csoportban való lét és ennek a pszichológiai jelenségei újak.

Sokan már nem is az eredeti kihívást teljesítik, hanem veszélyes szituációkba keverik magukat, kipattannak a lassan hajtó autóikból, mellette táncolnak és közben videózzák magukat, közben az egyiket elüti az autó, vagy a saját autója árokba zuhan, a másikat pedig kirabolják. Egészen extrém esetek is vannak.

Ennek hátterében a pszichológus szerint az áll, hogy

nincs fék, nincsenek ott a szülők, nincs aki azt mondja, hogy ezt nem lehet. A társadalom megpróbálkozik ilyenkor valamiféle tiltással, de az is csak egy megfoghatatlan anonim valami.

Nézzük egypár gyöngyszemet a legjobb "Feeling"-es videók közül:

your 5th recent emoji is your reaction ? // Follow @baddiesmuser for more

Daily Videos♡ (@baddiesmuser) által megosztott bejegyzés,

What’s next ? @lisah1337 #inmyfeelingschallenge

PETS LOVE (@pets_adore) által megosztott bejegyzés,

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×