eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az április 8-ai országgyűlési választásról a szervezet fővárosi székházában 2018. január 11-én. Az NVI felkészült a parlamenti választás lebonyolítására.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Pálffy Ilona: az új választási eljárási törvény jobb, mint amire számítottunk

Elégedett az Országos Választási Iroda vezetője az új választási törvénnyel, mivel a jogalkotók beépítették a szervezet javaslatait a módosításba. A szervezet megkezdte a felkészülést a jövő évi európai parlamenti választásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona.

Több mint 100 helyen módosították a kormánypártok nemrég a választási eljárási törvényt, a csomagba beépítették a Nemzeti Választási Iroda javaslatait is, amelyeket a szervezet még a 2014-es országgyűlési voksolás után tett. Pálffy Ilonát, a hivatal elnökét hallják.

„Ugye a legfontosabb volt a komoly, nagy cirkuszt kiváltó átjelentkezés körüli probléma, a levélszavazatoknak a kezelése, kiküldése, érvényesség-érvénytelenség kérdése” – emlékeztetett Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda elnöke kiemelte: az átjelentkezés kezelése komplex feladatot ró a szervezetre, éppen ezért a jogszabályban több határidőt, határnapot is módosítottak.

A néhány szavazókörben idén már nem is először előforduló választói sorbanállásnak a módosítás úgy próbálja elejét venni, hogy

a lakcímüktől eltérő helyen szavazók átjelentkezési kérelmének vasárnapi voksolás esetén már szerdán délután négyig meg kell érkezniük az érintett szervezethez,

hogy annak legyen ideje felkészülni – például a létszám bővítésével – a voksolók számára. Pálffy Ilona elmondta: a választási iroda javaslata eredetileg az volt, hogy a határidő – péntek 16 óra helyett – dél legyen, „már ez is sokat jelentett volna”. A szerda 4 óra pedig „nagyon jó” és „mindenre elég”. Pálffy Ilona tehát reményét fejezte ki, hogy a szavazók estébe nyúló sorbanállása nem ismétlődhet meg egy választókerületben sem.

Megkezdődött a felkészülés

Nemrég kezdte meg a felkészülést a 2019. május 26-án esedékes európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Iroda – mondta Pálffy Ilona.

„Most folynak a tervezések és a különböző közbeszerzési eljárásoknak a kiírása, illetve az előkészítése”

– közölte az NVI elnöke, aki hozzátette az új választási eljárási törvény értelmében a regisztrálációt már szeptember 1-től lehetővé kell tenniük. „Az európai parlamenti választáshoz elsősorban felmérjük a gépigényt, tehát a hardware-igényt, a software-igényeket és ehhez a közbeszerzéseket kiírjuk” – emelte ki.

Emellett, bár az önkormányzati választás csak ősszel lesz, az európai parlamenti választással párhuzamosan erre a voksolásra is megkezdi a felkészülést a választási iroda – tette hozzá Pálffy Ilona.

„Lényegében úgy tervezzük, hogy egyszerre írjuk ki a közbeszerzést az EP-re is és az önkormányzatira is,

mert május 26-a után már nem lesz arra idő, hogy az önkormányzati választásoknál még ott programokat írjanak, hanem lényegében kész kell lenni azzal is” – hangsúlyozta. A Nemzeti Választási Iroda elnöke úgy látta, hogy a bizalomhiány okán egy ideig még biztosan szükség lesz a papír-alapú választási eljárásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×