eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Holtág a szigetközi Dunaszigeten 2015. június 22-én. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-ben létrejött kezdeményezésére a Duna menti országok június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Európa második leghosszabb folyójának értékeire és megóvására.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Baj van a Dunával

Az árterek 68 százaléka eltűnt a Duna vízgyűjtőjén – mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Antal Alexa hozzátette: Magyarországon a kevés begyűjtött adat jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Európa felszíni vizeinek mindössze 40 százaléka egészséges, hazánkban pedig kevesebb mint 20 százalék van jó ökológiai állapotban – emelte ki Antal Alexa. A Duna a kontinens második legnagyobb és az ország legjelentősebb folyója; 20 millió embernek szolgáltat ivóvizet és számos egyéb szerepe van a közlekedéstől elkezdve a sporton át a mezőgazdaságig – tette hozzá.

A Duna vízgyűjtőjén az árterek 68 százaléka eltűnt, melynek kiemelt ökológiai jelentősége van – hangsúlyozta a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

„Nagyon fontos tehát, hogy a maradék területet megőrizzük és megvédjük”

– jegyezte meg.

A víz keretirányelv szerint a vizeinket jobb állapotba kell hozni, de az életbe lépése óta eltelt 18 évben az államok nem vették komolyan és nem valósították meg a benne foglaltakat – mondta Antal Alexa. A hazai jogszabályi környezetbe adaptálását vízügyi szakemberek sokasága segítette, Magyarországon azonban problémát okoz, hogy kevés adat áll rendelkezésre a vizeink állapotáról. „Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy kerüljünk valóban tisztába azzal, hogy jelenleg hol tartunk, és milyen lépéseket kell tennünk a jövőben” – fogalmazott a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×