eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
Nyitókép: Rosta Tibor

Fontos információk pótfelvételizőknek

Ma hirdetik meg a pótfelvételit, amelyre augusztus 6-ig lehet jelentkezni. Ha valakit nem vettek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba.

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, önköltséges formában hirdetik meg a képzéseket az egyetemek és főiskolák. Csupán néhány kivétel van, ilyen az ápolás mesterképzési szak, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései – olvasható az eduline oktatási szakportálon.

A pótfelvételin mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetik meg a diákok és kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet jelentkezni.

A felsőoktatási felvételi pontszámokat szerda este hozták nyilvánosságra, az idei felvételi legnépszerűbb intézménye az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett ahol a tavalyinál ezerrel több, 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzéséhez 474, a nemzetközi tanulmányok szakhoz több egyetemen is 472-478, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem levelező kommunikáción szakjához pedig 480 pont kellett.

Azon szakok közül, amelyekre legalább 20 főt felvettek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök képzésére kellett a legtöbb pontot szerezni, 451-et. A képzések közül a mérnök informatikus áll az első helyen.

Rekord Miskolcon

5088 jelentkezőből 2316 hallgatót vettek fel idén a Miskolci Egyetem kurzusaira, ezzel rekordot döntött az intézmény - közölte Jakab Nóra, az intézmény oktatási fejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese.

"Kevesebb jelentkezőnk volt idén, mégis több hallgatót tudtunk felvenni, mint tavaly. Az 5088 főből 46% került be a miskolci Egyetemre, ebből első helyes 2960 fő volt" - mondta Jakab Nóra.

Idén a Pécsi Tudományegyetemre 4903 új hallgatót vettek fel, az egyik legnépszerűbb szak pedig a pszichológia lett - tájékoztatta az Infórádiót Lengvárszky Attila, az intézmény oktatási igazgatója.

"Ezzel a ranglistával a Pécsi Tudományegyetem az ötödik helyet foglalja el. Az általános orvos szak a legmagasabb jelentkezési létszámmal bíró szak, 1815-en jelentkeztek, a pszichológia szakra pedig több mint ezren adták be a jelentkezésüket" - jegyezte meg az oktatási igazgató.

A pótfelvételire mától lehet jelentkezni, és várhatóan az előző évekhez hasonlóan, idén is augusztus 25-én hirdetik ki a ponthatárokat.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×