eur:
394.59
usd:
365.62
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Egy kislány hűsíti magát egy szökőkútnál a kánikulában Budapesten, a Széll Kálmán téren 2016. június 23-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el június 23-tól június 26-án éjfélig.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jön a kánikula - mire kell figyelni?

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára több megyére is. Mivel a hőség jelentősen igénybe veszi a szervezetet, különösen érdemes odafigyelni arra, mit teszünk ilyenkor.

A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet fokozott munkavégzés terheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam – figyelmeztet a Webbeteg. A szervezetünk különböző vészjelzéseket produkálhat kánikulában: szenvedhetünk fejfájásról, rosszulléttől, szédüléstől, szaporodhat szívveréstől, sőt akár eszméletvesztést is okozhat.

A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, a test felhevülésének megakadályozása érdekében fokozottan izzadunk. Fontos az emiatt elvesztett folyadék és só folyamatos pótlása, különösen kisgyerekeknél és időseknél, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil.

Igyunk sokat!

A melegben különösen fontos a folyadékpótlás, amelyre – a Magyar Víziközmű Szövetség szerint – a legalkalmasabb a csapvíz fogyasztása. Nagy Edit főtitkár hozzátette, hogy a csapvizet szigorúan ellenőrzik, ezért is ugyanolyan jó minőségű, mint a palackozott ásványvizek.

Az orvosi portál szerint ilyen időben nem érdemes erős, csípős fűszereket használni, mivel azok fokozzák a verejtékmirigyek működését. A magas cukor- és sótartalmú ételek, valamint alkoholtartalmú italok fogyasztása sem szerencsés, hiszen ezek folyadékot vonnak el szervezetünkből. A zsíros ételek pedig nehezítik a nehezítik az emésztést, így fokozza a melegérzetet.

Szabadtéren tartózkodva érdemes napvédő szert használni, és árnyékos helyet keresni.

A veszély súlyát mi sem példázza jobban, minthogy Japánban az elmúlt három hétben nyolcvanan vesztették életüket a hőség miatt.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×