eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Esztergomba költözhet a Kúria – lapszemle

A Magyar Idők szerint a Kúria Esztergomban kaphat helyet. Az Orbán-kormány termékfejlesztés helyett reklámmal javítaná a felsőoktatás elismertségét – írja a Népszava. A Világgazdaságban az olvasható, hogy a munkaerőhiány jóformán megoldhatatlan gondot jelent a kertészeknek. Magyarország lenne a legnagyobb vesztese a kelet-közép-európai országok közül Donald Trump autókra vonatkozó vámintézkedésének. A napokban jelent meg a KSH legfrissebb, Magyarország 2017. című kiadványa – írja a Pénzcentrum.

A Magyar Idők úgy értesült, hogy amennyiben az év végéig nem dől el, hogy a Politikatörténeti Intézet kiköltözik-e a Kossuth téri Igazságügyi Palotából, akkor a Kúria Esztergomban kaphat helyet. A lap úgy tudja, hogy az Alkotmány utca 2. szám alatti ingatlan használati jogára vonatkozó, jogerős ítélettel zárult per újra a Kúria elé kerülhet különleges felülvizsgálati eljárásban. A Magyar Idők szerint az már eldőlt, hogy az Alkotmánybíróság és az újonnan létrehozott közigazgatási felsőbíróság Esztergomba költözik.

A Népszava azt írja, hogy az Orbán-kormány termékfejlesztés helyett reklámmal javítaná a felsőoktatás elismertségét. A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt várja el az egyetemektől, hogy próbáljanak előkelőbb helyezéseket elérni a nemzetközi rangsorokban. A Népszava emlékeztet rá, hogy Matolcsy György jegybankelnök 180 pontos javaslatcsomagja szerint legalább egy magyar egyetemnek be kell kerülnie a Top 50 közé, további egynek a Top 100-ba, kettőnek pedig a Top 200-ba.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a munkaerőhiány jóformán megoldhatatlan gondot jelent a kertészeknek. Nemcsak a dinnyések vannak bajban: a szabolcsi almáskertekre és a hajtatott zöldséget termesztő szentesi gazdaságokra ugyanúgy jellemző az idénymunkások hiánya. 60 ezer emberre lenne szükség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai egyaránt utalnak az ágazat fehéredésére és a munkaerő fogyatkozására - írja a lap.

A Portfolio a JP Morgan elemzésére hivatkozva azt írja, hogy a hazai autóipar gazdaságon szerepe és uniós integráltsága miatt Magyarország lenne a legnagyobb vesztese a kelet-közép-európai országok közül annak, ha Donald Trump beváltaná fenyegetését és magasabb vámmal sújtaná az Európából az Egyesült Államokba érkező autókat.

A Pénzcentrum szerint a napokban jelent meg a KSH legfrissebb, Magyarország 2017. című kiadványa, melyből többek között a táppénzt igénybe vevők számáról is pontos képet kaphatunk. Kiderült, hogy egyre gyakrabban megyünk betegszabadságra: 2014-hez képest közel 20 százalékkal nőtt az otthon töltött napok száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×