eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Ellenzékiek is megszavazták a képviselők fizetésemelését

Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatokat, így saját fizetésemelésükre is rábólintottak a parlamenti képviselők.

Összesen 42 jogszabályt módosít a jövő évi költségvetés megalapozására hivatott csomag, amely egyebek mellett pontosítja a kormányülések dokumentálásának szabályait, ám e módosítással rögzítette a Ház azt is, hogy augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határozott meg az Országgyűlés.

A kormánypárt politikusai múlt héten nyújtották be erről szóló javaslatukat, amelyet a Törvényalkotási bizottság ülésén pénteken a DK képviselőin kívül az ellenzéki frakciók is megszavaztak, ám ezt követően az RTL Klubnak nyilatkozva az ellenzéki politikusok zsarolásként írták le, hogy a Fidesz támogató szavazatuk fejében vetette el a frakciók finanszírozásának csökkentéséről szóló indítványát.

A plenáris ülésen e módosítást szintén támogatta a jelenlévő ellenzéki képviselők többsége, az előterjesztés zárószavazásakor azonban csak a kormánypártok támogatták a büdzsé megalapozását szolgáló törvény-csomagot.

Ezzel, míg eddig bruttó 748 ezer forint volt a képviselők tiszteletdíja, augusztustól ez 948 ezer forintra nő. Aki egy állandó bizottság tagja, alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapja. A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnek, az Országgyűlés elnöke pedig az alapilletmény 2,7-szeresét kapja.

Emellett a csomag az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz utalta a szakképzést, a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását pedig a tárca költségvetési fejezetébe helyezte át.

Mindezen felül a Ház némileg változtatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvényen, elfogadtak a képviselők egy újabb törvénymódosítást a GDPR hatályba lépése miatt, pontosították a korábban felmentett bírák újbóli kinevezésére vonatkozó szabályt és rábólintottak, hogy Budapest ad otthont a turizmus világnap központi rendezvényének szeptember 27-én.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×