eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Forgalomkorlátozás Budapesten, a Szent István körúton 2018. június 25-én. Vízvezeték-felújítás miatt a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat Nyugati tér felé. Június 27-től várhatóan augusztus végéig a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni a villamosvágányon lehet majd jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb forgalomkorlátozások, terelések a fővárosban

Hétfőn Pesten és Budán egyszerre több helyszínen kezdődik meg a fővárosi hőgyűrű kivitelezése, Budapest több pontján is távhővezetéket építenek, de a BAH-csomópontnál és a Szent István körúton sem egyszerű autózni.

A közleményben azt írták, Budáról Pestre az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést, először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna is épül, amelyeket egy különleges eljárással készített közműalagút köt majd össze.

A beruházás első üteme szakaszosan hétfőtől október végéig tart, ezen időszak alatt

  • a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén,
  • a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében

várhatóak forgalmi változások, terelések.

Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig. A közműalagút építése miatt nem kell megbontani a Kossuth Lajos utca belső szakaszán az útburkolatot, ezért ott sincs szükség forgalomkorlátozásra - tájékoztattak.

Hozzátették,

a forgalmirend-változásokról a Budapesti Közlekedési Központ ad majd részletes tájékoztatást.

A közlemény szerint a társaság a Kéménymentes belváros programmal a fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti vezetékhálózatát. A budapesti külvárosi részeken található távfűtéses övezeteket összekötik, így a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés. Ezzel zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak az ott élők - írták.

Felmérések szerint a 45 ezer budapesti gázfűtésű háztartás távhőre átállítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid- és csaknem 80 tonna egyéb károsanyagkibocsátás-csökkenést eredményezne - közölték.

Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés - a helyreállítással együtt - jövő év április 30-áig befejeződik.

Egyirányúsítják a BAH-csomóponti felüljárót

Hétfőtől várhatóan augusztus végéig a városhatár felé egyirányúsítják a budapesti BAH-csomóponti felüljárót felújítási munkák miatt, azt csak a Hegyalja út felől az M1-es és az M7-es autópálya felé közlekedők tudják igénybe venni.

A városhatár felé a forgalmi rend nem változik.

A belváros felé a közúti forgalom számára megnyitják a villamospályát a Villányi út - Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomópont között. A Budaörsi út belső sávját a villamosvágányra terelik, a Villányi út felől érkező forgalomnak pedig a Budaörsi út kereszteződésében egy önálló forgalmi sávot biztosítanak a BAH-csomópont felé.

Így három sávon haladhat majd a belváros felé a forgalom, amelyet a jelzőlámpák hosszabb zöld jelzése is segít majd.

A Jagelló út és az Alkotás utca felé tartó járműveknek érdemes a villamosvágányra terelt sávot használni, míg az Erzsébet híd a Budaörsi út külső sávjából lesz könnyebben elérhető - tették hozzá. A Hegyalja útról - az Erzsébet híd irányából - érkezők nem kanyarodhatnak majd balra a Villányi út és a Budaörsi út felé, ezeket a Hegyalja út-Jagelló úti kereszteződésen át, a visszakanyarodó sávból érhetik el.

Módosul a Hegyalja út XI. kerület felől érkező szakaszáról az Alkotás utca felé történő balra kanyarodás rendje is, a csomópontban új jelzőlámpát létesítenek az arra tartóknak.

A BKK közleménye szerint a karbantartási munka során a felüljáró új aszfaltburkolatot kap, kicserélik a tartószerkezet hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezetet, valamint újraépítik a híd szigetelését, cserélik a víznyelőket. Mindemellett javítják a hídszegély külső felületeit, a szegélyeket, a korlátokat, és korrózióvédelmet kap a hídszegély belső acéllemeze.

A Budapest Közút Zrt. a karbantartást a kisebb forgalmú nyári hónapokra időzítette. A munkát még a Lánchíd felújításának kezdete előtt el kell végezni - írták.

A körúton sem könnyű

A Szent István körúton már egy hete érvényben van a forgalomkorlátozás a vízvezeték felújítása miatt.A Nyugati tér felé a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat. A munkálatokat több ütemben végzik.

Augusztus végéig az első ütemben a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni a villamosvágányon lehet jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan a későbbiekben további forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Kitiltják az autókat a Népligetből

Ezentúl hétköznap napközben tilos gépkocsival behajtani a Népliget területére a zöldterület védelme, az elmúlt időszakban kialakult, a parkot károsító parkolási gyakorlat visszaszorítása érdekében.

Az elmúlt időszakban a Népliget környezetében kialakított várakozási övezetek miatt munkanapokon számos gépkocsival közlekedő választotta parkolási helyéül a Népliget belső úthálózatát, ez azonban ellentétes a terület közparki funkciójával, hiszen az pihenésre szolgál. Ennek a parkolási gyakorlatnak a visszaszorítását célozza a Népliget belső úthálózatának – különös tekintettel a Hazlinszky Frigyes sétány, a Hell Miksa sétány, a Rapaics Raymund sétány – a Fővárosi Önkormányzat kérésére bevezetendő új forgalmi rendje.

Július 2-től, hétfőtől a Népliget parki útjaira munkanapokon 6 és 18 óra között tilos lesz a behajtás.

A tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a BKK és a Volán járataira, a taxikra, a Főkert járműveire, a kerékpárosokra és az engedéllyel rendelkezőkre, az esti és a hétvégi rendezvények idején pedig a behajtás továbbra is biztosított - áll a BKK közleményében.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×