eur:
387.11
usd:
356.42
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa az átadás napján, 2018. április 4-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergelyhez kerülhet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az előterjesztés szerint ez a modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerülne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem irányítása egy, az Országgyűlésnek benyújtott javaslat alapján.

A jelenlegi szabályozás az egyetem fenntartójának a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért, a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő Fenntartói Testületet jelöli meg, amely a négy tag egyhangú igen szavazatával hoz döntést.

Az új előterjesztést benyújtó fideszes Gulyás Gergely és Dunai Mónika szerint ez

a testületi formában működő irányítás a fenntartó működését "lassabbá és körülményesebbé" teszi,

ezért - mint írták - a "modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében" indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön.

Ezzel együtt a törvényjavaslat rendelkezik egy Tanácsadó Testület létrehozásáról, mely a Miniszterelnökség vezetésével és az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működik.

A javaslat szerint továbbra is indokolt megteremteni annak a lehetőségét, hogy az igazságügyért, a honvédelemért, a külgazdasági és külügyekért, valamint a rendészetért felelős miniszter az egyetemmel kötött megállapodás alapján költségvetési támogatást biztosítson az intézmény részére az általa vezetett tárca költségvetési fejezetében.

Elfogadása esetén a törvény augusztus 15-én lép hatályba.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Piaci átlag felett, 9 százalékkal bővült az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele az első negyedévben, miközben a társaság külön üzletágba rendezte év elején a mobilitáshoz kapcsolódó, az akvizícióknak köszönhetően tavaly bővült szolgáltatásait. Az AutoWallis Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent, így a társaság árbevétele az első három hónapban 89 milliárd forinton, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forinton alakult - mindkettő visszaesést jelent a bázishoz képest. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×