eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Park

Új információk a Magyarországon mozgó medvéről

Egy vagy több barna medve kószál lakott települések közelében, vagy éppen a házak között az utcákon. Medvét láttak Somoskőújfalu, Pétervására, Kál és Füzesabony lakosai is. Most nyoma veszett a medvének, de a terv az, hogy befogják, és visszaviszik az Északi-középhegységbe, ahol a természetes élettere van.

Május 23-án, a szlovák határhoz közeli Somoskőújfalunál láttak meg először a barna medvét, aki szerdán lépett be Csongrád megyébe, most pedig már Tömörkény külterületén jár, tehát csaknem 300 kilométert tett meg,

A 2-3 éves, ivarérettség határán lévő fiatal hímet továbbra is keresi a Kiskunsági Nemzeti Park őrszolgálata a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival és vadászokkal együtt. Az eddigi mozgása alapján az látszik, hogy dél felé halad a Tisza vonalában.

A Készenléti Rendőrség emberei éjjel hőkamerával segítik a nyomon követést, nappal drónnal is keresik az állatot, ám a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése. Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene. Ha elkábítják, akkor jeladóval látják el, majd visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére, ahol arra alkalmas medveélőhelyen szabadon engedik.

A csongrad.hu értesülései szerint a rendőrség már kutyát is bevetett a keresőakcióba, de még nem találták meg a medvét. Egy tömörkényi férfi azt mondta a keresés helyszínén, hogy ő nem fél a medvétől, mert nem egy emberre támadó típus. Az eddigi megfigyelések alapján a medve nem tanúsított agressziót, nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. Ennek ellenére

semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni.

Egy kóborló fiatal példányról van szó, akinek a legcélszerűbb szabad utat adni, mozgását nem akadályozni.

Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon vezetője az InfoRádióban azt mondta, hogy a medve, ha teheti, menekül az ember elől, és csak azért jöhetett, vagy jöhettek - mivel nem lehet tudni, hogy csak egy medvéről van-e szó - erre a területre, mert itt van takarmány a mezőkön. A medvék élelemszerzés céljából akár több tíz kilométer megtételére is képesek egy nap alatt.

A medveotthon vezetője azt is elmondta, ha szembetalálkoznánk egy medvével, emeljük fel kezünket, akár bottal is megnövelve a magasságunkat, és kiabáljunk rá, ez általában meg szokta ijeszteni. De ha egy botot dobunk felé, biztos, hogy menekülőre veszi - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×