eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gyerekek indulnak a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségre Budapesten, a VIII. kerületi Hős utcában 2017. december 22-én. A Levelek Télapónak kezdeményezés évek óta adománygyűjtést rendez karácsony előtt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek vásároljanak ajándékokat. Idén a budapesti Hős utcában élő gyerekek írhattak a Télapónak, és egyenként ötezer forint értékben kérhettek karácsonyi ajándékot. A Hős utca lakói betlehemes játékkal készültek az adományozóknak, amelyet karácsonyi ünnepségen adtak elő.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ez lesz a Hős utcai szegregátum sorsa

A kőbányai önkormányzat várhatóan lebontja a Hős utca elhíresült ingatlanjait. D. Kovács Róbert polgármester az InfoRádiónak azt mondta: minden ott lakónak, valamint a szintén érintett Bihari utcai házakban élőnek próbálják megoldani a lakhatását.

Az 1930-as évek végén épült nagyon rossz minőségű lakóingatlanokból több helyen több is volt korábban Budapesten. Ezek közül még mindig állnak a kőbányai Hős és Bihari utcákban, amelyek az elmúlt időszakban azzal kerültek a hírekbe, hogy az elszlömösödött házakban önkényes lakásfoglalók, többségükben munkanélküliek laknak, akik drogoznak, és már az 1-es villamos megállójában is megfélemlítik az arra járókat.

Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert elmondta: az önkormányzat 2010 óta már nem ad itt bérbe lakásokat, és mintegy 120 lakásból kiköltöztették az ott élőket. Ám a magántulajdonú lakások, 150 darab, még mind lakottak.

Az épületet kormányzati forrásból szanálni fogják.

D. Kovács Róbert hozzátette: a Hős utcában önkormányzati bérlakásban mintegy 25-30-ban laknak és hozzávetőleg 150 a magán tulajdonú lakások száma. A Bihari utcában lévő 73 lakás mind önkormányzati, azok elvileg üresek.

"El kell indítani egy olyan programot, amely a családok helyzetét külön-külön vizsgálva megteremti a lakhatás feltételeit azoknak, akik hajlandóak elfogadni az önkormányzat vagy egy bevont civil szervezet által támasztott követelményeket. Látjuk ennek az útnak a jó és rossz példáit akár Miskolcon, Ózdon. Mindezekből tanulva igyekszünk egy olyan programot végigvinni, amely az ott élőknek egy új lehetőséget, új életesélyt kínál. De biztos, hogy benne van a pakliban az is, hogy ez az út nem mindenkinek lesz járható."

Akiknek nem jár lakás, azok hajléktalan szállókra mehetnek 2-3 ágyasz szobákba.

A polgármester a feltételekről elmondta: munkába kell járni minden nap, és "nem szabad, hogy minden nap leigya magát a sárga földig".

A szenvedélybetegeknek, drogosoknak is próbálnak segítséget adni, de ehhez szükség van az együttműködésükre.

D. Kovács Róbert az InfoRádiónak arról is beszámolt, hogy a Bihari utcai ingatlanok helyén valószínűleg nem lesz semmi, ugyanis az egy ipari területre ékelődött be, és lakhatásra nem alkalmas. A Hős utcai terület esetében a sportcélú hasznosítás mellett döntött a képviselő-testület.

A kőbányai polgármester valótlannak nevezte azokat a híreket, hogy a TEK vagy a készenléti rendőrség kapná meg a területeket. D. Kovács Róbert szerint ezeknek mindenképpen az ott élőket kell szolgálnia a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×