eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ma érkezik a Stop Soros törvénycsomag

Kedden nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek az úgynevezett Stop Soros törvénycsomagot. Ez alapján önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése.

A törvénycsomag már az áprilisi választás előtt is téma volt, de a kormánypártok jelezték, ha bizalmat kapnak a folytatásra, akkor az elsők között lesz, amit benyújtanak a parlamentnek. Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: ahhoz, hogy megvédhessék Magyarországot a migrációval, az illegális bevándorlással szemben, az alaptörvényt kell módosítani.

"Ha benne van az alkotmányban az, hogy Magyarországra tilos beletepíteni, akkor a részletszabályokat sokkal könnyebben alkotjuk meg, illetve védjük meg itthon és a nemzetközi színtéren is.

Ahhoz, hogy a migrációval szembeni védekezés szabályai biztos lábakon álljanak, érdemes hozzányúlnunk az alkotmányhoz és ott néhány passzust módosítanunk. A Stop Soros törvénycsomag így eredményezett alkotmánymódosítási javaslatokat. A Büntető törvénykönyv módosítása is megtörténik majd, és van néhány alkotmányos vita korábbról, amelyet ezzel a módosítással szeretnénk most elrendezni."

Önálló jogállás lenne, 5-90 napig tartó elzárással járna

A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított, úgynevezett Stop Soros törvényjavaslatot – jelentette be tegnap a képviselőcsoport vezetője. Kocsis Máté szerint különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon.

"A törvényjavaslat módosítja a rendőrségről, a menedékjogról, illetve a szabálysértésekről szóló törvényt, de ezek alapvetően technikai jellegű változtatások. A törvényjavaslat súlypontja a Büntető törvénykönyv módosításában áll. A jogellenes bevándorlás elősegítése tényállás önálló tényállásként jelenik meg. Ezt az követi el, aki

  • szervező tevékenységet folytat annak érdekében, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyan személynek, aki nincs üldözésnek kitéve, vagy közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott.
  • Továbbá aki Magyarországra jogellenesen belépő vagy jogszerszerűtlenül tartózkodó személynek tartózkodási jogcímet szerez."

Ezek elkövetése vétségként, elzárással büntetendő, ami 5-90 nap hosszúságú lehet.

Kocsis Máté jelezte: a javaslat tárgyalása hetekig eltarthat, és megalkotásánál mindenképpen figyelmbe veszik majd a Velencei Bizottság véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×