eur:
394.64
usd:
365.88
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ünnepélyes eskütétele után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Orbán Viktor: „a biztonság korunk legértékesebb valutája”

Ma délelőtt a parlamentben kinevezték a Honvéd Vezérkar új főnökét, Korom Ferencet. Elődje, Benkő Tibor elvállalta az új kormány honvédelmi miniszteri tisztségét.

Simicskó István, a honvédelmi tárca leköszönő vezetője beszédében megköszönte Áder János köztársasági elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek a munkájához kapott támogatást.

A vezérkari főnöki tisztség átadása és átvétele után Orbán Viktor mondott beszédet az ünnepségen. A miniszterelnök gratulált Korom Ferenc altábornagyi előléptetéséhez, valamint vezérkari főnöki kinevezéséhez. Megköszönte Simicskó István munkáját, melyet miniszterként Magyarország és Európa védelme érdekében végzett, továbbá köszönetet mondott Benkő Tibornak is, hogy elvállalta a miniszteri tisztséget.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a miniszter a honvédség berkeiből érkezve kerüljön a bársonyszékbe. „Hogy mi a bátrabb vállalkozás, a politikából kimenni a harctérre, vagy a katonaságból beszállni a politikába, az jó kérdés, mert

a politikában is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett”

– fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök elmondása szerint a Szent Korona parlamentbe hozatala annak a szimbóluma, hogy Magyarország megvédése immár nem az uralkodó, hanem a magyar kormány feladata. Orbán Viktor kiemelte, hogy sikeres alkotmányozás, gazdasági és családpolitikai fordulat levezénylése után az új kormányzat kiemelt feladata a nemzetbiztonság megteremtése. Mint mondta: „a biztonság korunk legértékesebb valutája”.

A frissen kinevezett vezérkari főnöktől azt várja, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően szervezze újra a hadsereget.

„Szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek”

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy a következő időszakban a kormány a Magyar Honvédség költségvetését több mint duplájára növeli, hiszen „erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül”. Orbán Viktor a vezérkari főnöktől továbbá azt kérte, hogy tegye vonzóvá a katonai pályát a fiatalok számára, ezzel biztosítva a hadsereg utánpótlását.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×