eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A férfiakat is fenyegeti a méhszájrákot okozó vírus

Kerékpáros túra indul vasárnap Budapestről Dublinba, az akcióval a HPV által okozott betegségekre akarják felhívni a figyelmet - mondta az InfoRádiónak a főszervező. Balázsy Károly szülész-nőgyógyász kiemelte, hogy a HPV a nők mellett a férfiakra is veszélyt jelent.

Fontos cél felhívni a figyelmet a humán papillomavírus (HPV) létezésére - mondta Balázsy Károly. A Dublinban élő szülész-nőgyógyász hozzátette: ez a méhszájrák kórokozója, és van lehetőség ennek a kimutatására, ki kell egészíteni a megszokott citológiai vizsgálatot ezzel a szűréssel is.

A program azért Budapest-Dublin kerékpártúra, mert az orvos úgy gondolta, hogy egy ilyen extrém teljesítmény jobban felhívja a figyelmet a problémára.

Az évtizedek óta megszokott nőgyógyászati rákszűrés már nem annyira pontos, mint az új módszerek - hangsúlyozta Balázsy Károly. Hozzátette: a HPV kimutatása precízebb információt ad.

A férfiakat is fenyegeti a HPV: gége-, vastagbél, végbél- és péniszrákot okozhat. A közelmúltban jelent meg Magyarországon Európa legnagyobb laboratóriumi hálózata, ebben képesek arra, hogy

előre jelezzék azt, hogy a vizsgált személy szervezetében a HPV már átalakította-e a sejteket rosszindulatúvá, illetve hogy megindult-e ez a folyamat.

Ez egy szenzációs előrelépés, hatalmas segítséget jelent az orvosok és a páciensek számára - vélekedett a szülész-nőgyógyász.

A gyógyulást az immunrendszer erősítése hozhatja el, hiszen az immunrendszer távolítja el a szervezetből a vírusokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×