eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pxhere

Ezt javasolják a nyugdíjasok helyzetének javítására

Négy témakörben foglalták össze a mindennapjaikat érintő javaslataikat az új országgyűlés számára a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek. Karácsony György, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke a javaslatcsomagról beszélt.

Az Országos Nyugdíjas Parlament 414 küldöttje összegyűjtötte, megfogalmazta és csoportosította az idősek kiszolgáltatottságának csökkentése, és méltóságának növelése érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket.

Az intézkedések négy témakör köré csoportosíthatók. Három állításukat és ezekkel kapcsolatos álláspontjukat sorolta fel Karácsony György, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke.

1. A nyugdíjrendszer fenntartható.

"Sokan a demográfiai folyamatok kedvezőtlen alakulásával riogatnak, de mi azt gondoljuk, hogy egy társadalom forrása nemcsak a demográfiai helyzettől függ, hanem attól is, hogy milyen műveltséggel, milyen felkészültséggel rendelkeznek az emberek" - mondta Karácsony György.

Hozzátette, hogy a magyar vállalkozások termelékenysége messze lemarad a nemzetközi vállalatok termelékenységétől.

2. Az idősek nem eltartottak, nem ingyenélők, nem mihasznák.

Az idősek ma is jelentős mértékben hozzájárulnak a költségvetés pozitív bevételéhez, ugyanis az 59 adónem többségét a nyugdíjasok is fizetik.

3. Indokolatlan a nyugdíjba belépő korosztályok között az induláskor megállapított nyugdíjmértékek között tapasztalható különbségek további növekedése.

Karácsony György elmondta, hogy nagyon eltérő nagyságú nyugdíjak vannak egyes emberek között, amit nem vitatnak, de azt már nem tartják jónak, hogy a nyugdíjas korban az idő előrehaladtával a különbség tovább nő.

"Amikor már ugyanaz a státuszuk, jelesül nyugdíjas, akkor nem indokolt a különbség ilyen nagy fokú tétele.

Nem azt mondjuk, hogy legyen egyforma nyugdíj, hanem azt, hogy a nyugdíjas státusztól kezdve a különbség ne növekedjen"

- mondta a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Ebből például a differenciált nyugdíjemelés következne, vagyis hogy ne egységesen 3 százalékkal növekedjenek a nyugdíjak, mert az csak tovább növeli a különbségeket.

4. A nyugdíjasoknak sajátos élethelyzetükből adódóan sajátos igényeik vannak.

Karácsony György szerint a nyugdíjasokat fogadó intézmények nincsenek felkészülve a "Ratkó-gyerekek" (az 1952 és 1956 között szültetettek) most bekövetkező – nagyszámú új ellátottat jelentő – nyugdíjba vonulására. Nincs elég idősotthon, nincsenek kellően kiépített házigondozók, a kistelepüléseken vagy apró falvakban élő nyugdíjasok nem jutnak gyógyszerhez, könyvtárhoz, utazáshoz, sok esetben élelmiszerbolt sincs a közelben - sorolta.

"Ennek a korosztálynak az ellátása speciális gondoskodást, és odafigyelést igényel"

- tette hozzá.

A küldöttek reménykednek abban, hogy a döntéshozók figyelembe veszik a következő időszakban meghozandó döntéseiknél az idősek ajánlásait. A nyugdíjasokkal foglalkozó civil szervezetek örömmel vennének részt a konkrétumok kidolgozásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×