eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az Európai Néppárt vezetőivel tárgyal szerdán Brüsszelben Orbán Viktor kormányfő - a nap hírei

Lejárt hétfőn a kilakoltatási moratórium. Mégsem sztrájkolnak kedden a LOT lengyel légitársaság alkalmazottai.

Az Európai Néppárt vezetőivel tárgyal szerdán Brüsszelben Orbán Viktor kormányfő. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte: a magyar kormányfő Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető márciusi budapesti látogatását viszonozza, és az új kormány céljairól, a következő évek feladatairól tájékoztatja a Fidesz európai pártcsaládjának vezetőit, és aktuális uniós kérdésekről is tárgyalnak. Előzőleg a Népszava ugyanakkor arról írt: az Európai Néppárt tisztázó beszélgetésre hívja Brüsszelbe az újraválasztott magyar kormányfőt, és azt szeretné tudni, hogy folytatni kívánja-e Magyarországon az illiberális demokrácia építését, illetve milyen viszonyra számíthatnak a Fidesz és a Néppárt, Magyarország és Európa között.

A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek fele elégedetlen az április 8-i választások eredményével, kicsivel kevesebben, 46 százalékban vannak azok, akik elégedettek. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatás alapján a megkérdezettek 87 százaléka válaszolt úgy, hogy részt vett az április 8-i választásokon. A Fideszre leginkább azért szavaztak a választók, mert úgy gondolják, hogy a párt megoldja a menekültproblémát, mert jobban él, vagy mert mindig is a Fideszre szavazott. Az ellenzéki szavazók közül legtöbben azt említették a helyzet okának, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni, lényegében ennyien mondták azt is, hogy megtévesztettek, megfélemlítettek a szavazók. A megkérdezettek csaknem fele szerint nem történt érdemi csalás a választásokon, tízből négy fő - az ellenzéki szavazók háromnegyede szerint igen.

Lejárt hétfőn a kilakoltatási moratórium. Az Országgyűlés 2017. őszén fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a moratórium időtartamát a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett november 15-től április 30-ig állapította meg magánszemélyek esetében. A Párbeszéd most, a moratórium lejárta után írásbeli kérdéssel fordult az igazságügyi miniszterhez a kilakoltatások megakadályozásáért. Az ellenzéki párt információi szerint már májusban több ezer és az év folyamán több tízezer kilakoltatást terveznek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem emelik alapkamatukat a közeljövőben a közép-európai térség jegybankjai. A szakértők a Magyar Nemzeti Bank esetében nem jelöltek meg időpontot az újabb kamatemelésre, úgy fogalmaznak: ez csak a távoli jövőben várható. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban tettek tájékozódó látogatást.

A tavalyihoz hasonló vendégforgalmat vár a budapesti strandokon a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Szőke László az M1-en azt mondta: tavaly 4 millió 200 ezer ember kereste fel fürdőiket. Hozzátette: az idén kevésbé jó nyárra számítanak, mint az előző évben. Közlése szerint szombaton kinyitott a Paskál fürdő és a Palatinus Strandfürdő, jóval ezer fölötti volt a vendégforgalom mindkét nap mindkét helyen. Hozzátette: május 25-én és 26-án nyit ki a Csillaghegyi és a Római Strandfürdő, majd június 2-án a pünkösdfürdői strand.

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi, biológiai szúnyogirtás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mukics Dániel elmondta: ezen a héten Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében csökkentik a szúnyoglárvák számát ezer hektáron. A nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárást május 7-én kezdi a katasztrófavédelem, kizárólag lakott területen az esti órákban.

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré a brit kormányfő. Elődje, Amber Rudd vasárnap éjjel nyújtotta be lemondását, miután kiderült, hogy az illegálisnak minősített bevándorlók kitoloncolásának gyakorlatáról akaratlanul, de férlevezette a londoni alsóházat. A 48 éves Sajid Javid pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Nagy-Britanniában. A Guardian című baloldali napilap írta meg, hogy a brit kormány az elmúlt években számos, a II. világháború után, a felbomló brit gyarmatbirodalomból áttelepült embert minősített illegális bevándorlóvá.

Mégsem sztrájkolnak kedden a LOT lengyel légitársaság alkalmazottai. A szakszervezetek ehelyett a lengyel légitársaság varsói székhelyénél tiltakozó gyűlést szerveznek kedden reggel. Az érdekképviseletek szerint azután döntöttek a másnapra tervezett sztrájk elhalasztásáról, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő leváltotta a LOT felügyelőbizottságának elnökét és várják a további kormányzati lépéseket. Ha mégsem lesz érdemi előrelépés, május közepén újból sztrájkot hirdetnek. A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát.

Afganisztán fővárosában egy kettős robbantásban 46-an, majd a déli Kandahár tartományban egy öngyilkos merényletben 11-en haltak meg. Kabulban, a titkosszolgálatok épületeinek közelében az első detonáció után újságírók csoportjához érkezett egy gyalogos, aki szintén működésbe hozott egy robbanószerkezetet. Kilenc afgán újságíró meghalt, közöttük az AFP francia hírügynökség helyi fotósa. A déli Kandahár tartományban egy NATO-konvoj ellen követtek el öngyilkos támadást. Nyolc román katona sebesült meg, de nincsenek életveszélyben. A detonációban egy közeli muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×