eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Aggódhatnak a cégek a felhőtárolás miatt

A vállalatok számára komoly kihívást jelent a felhőben tárolt adatok védelme - legalábbis ez derült ki az Oracle és a KPMG kiberfenyegetésekről szóló jelentéséből.

Az Oracle and KPMG Cloud Threat Report, 2018 című, 450 informatikai szakember bevonásával elvégzett globális felmérés szerint a biztonsági incidensek számának növekedésével a vállalatok egyre nehezebben tudják megvédeni adataikat. A felmérés eredményei szerint a biztonsági szakemberek 90 százaléka a felhőben tárolt adatok több mint felére érzékeny információként tekint. Emellett 97 százalékuk külön jóváhagyási szabályozásokat vezetett be a felhőben, ám többségük (82 százalék) aggódik, hogy a munkavállalók betartják-e majd ezeket.

Szuhai Gusztáv, az Oracle informatikai szakértője szerint a felmérés legnagyobb tanulsága az, hogy a legtöbb felhasználó nincs tisztában azzal, ki garantálja a biztonságot, és hogy a szolgáltató részéről ez milyen kötelezettségekkel jár. Az InfoRádióban kifejtette, ez attól függ, hogy milyen típusú felhőfelhasználásról van szó.

Három fő típust szoktak megkülönböztetni a felhőhasználaton belül:

  • Egy kész alkalmazást veszünk igénybe szolgáltatás formájában.
  • Infrastruktúrát veszünk igénybe, gépi kapacitást, tárhelyet.
  • A kettő között platformszerű használat, mondjuk egy adatbázis szolgáltatás
"Mind a három esetben van amiért a felhőszolgáltató felelős, és van, amiért a felhőszolgáltatás felhasználója felelős.

A felhasználó a saját felelősségét nem tudja áthárítani a felhőszolgáltatóra semmilyen szerződés által" - tette hozzá Szuhai Gusztáv. A felhasználó felelőssége olyan adatokkal kapcsolatos, amit rábíz a szolgáltatóra, másrészt belépési jogosultságokkal, és azoknak a kikényszerítésével kapcsolatos.

Ezzel szemben "a levelezésnél a felhasználónak kevesebb a saját felelőssége, és nagyobb a szolgáltatóé. A felhőszolgáltatást igénybe vevő cég jogosultságot ad a dolgozóinak,

ez az ő felelőssége, hogy kiknek oszt jogosultságot, és hogy visszavonja-e, ha valaki kilépett a cégtől"

- hangsúlyozta az informatikai szakértő. Hozzátette, hogy az ilyen jogosultságok által való visszaélést a felhőszolgáltató nem tudja megakadályozni, tehát ez a felhasználó oldalán lévő kötelezettség.

"Ha a felhasználó infrastruktúra szolgáltatást vesz igénybe, akkor gyakorlatilag minden döntést ő hoz meg, ami a végső rendszernek a biztonságát és a rendelkezésre állását is garantálni fogja."

Kiemelte azt is, hogy a felhőhasználók elsődleges problémája az, hogy csökken az átláthatósága, tehát

a biztonsági osztály a felhőből vagy nem tud adatokat gyűjteni vagy tud, de nincs arra felkészülve, hogy ezeket az adatokat feldolgozza.

"A leggyakoribb kockázat a felhővel kapcsolatban, hogy használjuk annak ellenére is, hogy nincs megengedve. Sok dolgozó megszokta otthon, és elkezdi használni a munkahelyén is, játékplatformokat használ, vagy file-megosztókat, amikre a biztonsági osztálynak semmi rálátása nincs" - summázta Szuhai Gusztáv.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×