eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán Viktor arra számít, hogy még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament a 2019-es költségvetést - a nap hírei

A jövőben nem akar kormánytag lenni Lázár János, aki visszatér a hódmezővásárhelyi választókerületébe. Reálisnak tartja a 10 százalék feletti béremelkedést idén az államháztartásért felelős államtitkár.

A következő időszakban is a gazdaság növekedése, a biztonság garantálása, a nyugdíjak értékének és a költségvetés stabilitásának megőrzése lesz a kormány célja - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor közölte: gyorsan lesz új kormány, részben új emberekkel és új struktúrákkal. Hangsúlyozta: még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament a 2019-es költségvetést.

A jövőben nem akar kormánytag lenni Lázár János, aki visszatér a hódmezővásárhelyi választókerületébe. A miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi rádióinterjúban azt mondta: már ősszel jelezte a miniszterelnöknek, hogy a ciklus végén befejezi.

A következő években is változatlan gazdaságpolitikai célokról beszélt a Magyar Bankszövetség éves ülésén a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: fontos marad a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, az államadósság, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása.

Reálisnak tartja a 10 százalék feletti béremelkedést idén az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő kiemelte, hogy a keresetek emelkedése a gazdaság egészének a teljesítményét növeli. A KSH friss adatai szerint a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 12,9 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, éves szinten. Az átlagos nettó bér februárban 203.800 forint volt.

Külső üzemeltetőre bízza a Kolosy téri piacot az óbudai önkormányzat, az új funkciót kapó létesítmény várhatóan az év második felében nyílik meg. Az öt pályázó közül a RedWood Holding Kft. nyerte el az üzemeltetési jogot.

Újabb három évig finanszírozza a kormány országszerte a jelnyelvi tolmácsszolgálatok működését - jelentette be a szociális államtitkár. Czibere Károly elmondta: 2021. március 31-éig 22 szervezet, 19 megyei és három budapesti biztosítja majd az érintetteknek a szolgáltatást, amelyre évente 420 millió forintot szán a kormány.

Önálló oktatási minisztérium létrehozását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - közölte az InfoRádióban az érdekképviselet napokban megválasztott ügyvezető elnöke. Szűcs Tamás úgy vélte: a tárca nem tudta betölteni feladatát, ezért az alakuló új kormánytól változást vár ebben az ügyben.

Lakhely elhagyási tilalmat rendelt el egy hónapra a bíróság Gyárfás Tamás ellen, aki nyomkövetőt is kap. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként meggyanúsított médiavállalkozó ügyvédje, Bánáti János a hvg-nek azt mondta, hogy fellebbeztek a döntés ellen.

Filovírussal végzett munka alkalmával baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában - közölte az OKI. Az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van megfigyelés alatt a Dél-pesti Centrumkórház speciálisan kialakított egységben. A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

Jelentős változások lesznek a közlekedésben hétvégén Budapesten. Szombaton demonstráció miatt több villamos, busz és troli közlekedése változik. Lezárják várhatóan 18.30-tól 19.30-ig a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút, majd várhatóan 21.30-ig a Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó út-Erzsébet híd útvonalat. Vasárnap a Tabánból a Városligetbe tartó kerékpáros felvonulás miatt lesznek korlátozások.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×