eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2017. december 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Átalakítja a Miniszterelnökséget Orbán Viktor

A Miniszterelnökség átalakítását tervezi az új kormányban Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is bejelentette pénteken a Kossuth rádióban, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad a gazdasági kabinet vezetőjeként a költségvetés felelőse. Beszélt az európai parlamenti választás tétjéről és a Figyelő-listáról is.

"Ami bevált, nem kell megjavítani" - jelentette ki a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lesznek-e új minisztériumok. Inkább a kormány" agyközpontját", a Miniszterelnökséget szeretné átalakítani és egy másfajta vezetési szerkezetet hozna létre. Ez ügyben már voltak és még lesznek komoly tárgyalásai. Szintén megbeszéléseket folytat a lehetséges miniszter-jelöltekkel.

Május 8-án megalakul a parlament és Orbán Viktor azt mondta, abban érdekelt, hogy gyorsan legyen új kormány, ugyanis például szeretné, ha a nyári szünet előtt elfogadná az Országgyűlés a 2019-es költségvetést. Erről tegnap már tárgyalt Varga Mihállyal, elmonda neki, mit kér tőle - fejtette ki Orbán Viktor, így biztossá téve, hogy Varga a gazdasági kabinet élén marad.

Az is kiderült az interjúból, hogy az új kormányban nagyrészt új emberek vállalnak majd szerepet, de több régi szereplő is a kormányban marad. Kijelentette: nem a mostani kormány munkájának folytatására szavaztak az emberek, hanem a célok szolgálatában akarnak változatlanságot, ezért bízik benne, hogy elfogadják az új személyeket és az új struktúrát.

A gyermekvállalás magánügy, de közügy is Orbán Viktor szerint

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy átfogó megállapodást szeretne kötni a magyar nőkkel, ugyanis "a demográfia rajtuk áll vagy bukik". A gyerkvállalás a legszemélyesebb közügy, mondta, hozzátéve, hogy ezért ha a nők el tudják mondani a gyermekvállalkással kapcsolatos észrevételeiket, illetve hogy miként mehetne könnyebben a gyereknevelés és a családok együtt tartása, akkor azt meg kell hallgatni. "Kössünk megállapodást nem négy évre, hanem 10-15 évre" - tette hozzá Orbán Viktor.

A háromharmad kormánya

A választási eredménnyel kapcsolatban Orbán Viktor aláhúzta: arra törrekszik, hogy a kormány ne a kétharmad, hanem a háromharmad kormánya legyen, és ezért lépéseket is fog tenni. Reagált arra is, hogy az ellenzék több körzetben újraszámoltatná a szavazatokat a választási csalásokra vonatkozó hírek nyomán. "Olyan ez, mint amikor nyerünk 4-0-ra, és az ellenfelünk követeli a gólok újraszámlálását. A meccset lefújták. Ez van."

A "Figyelő-listáról"

Mint mondta, nem hullat krokodilkönnyeket annak hallatán, hogy elhagyja Budapestet a Nyílt Társadalom Alapítvány, majd reagált az állítólagos Soros-zsoldosokat bemutató, Figyelő által készített listára is.

"A sajtó munkásait kifejezetten biztatom arra, hogy segítsék az embereket a tények megismerésében. Fedjenek fel minél több hálózatot és együttműködést, hozzák fölszínre mindazt, ami a mélyben van, és ha valaki nem rest és nem szégyell pénzt elfogadni külföldiektől, akkor ne szégyellje azt bevallani se."

Az EP-választás tétje is a migráció Orbán Viktor szerint

A kormányfő úgy látta, hogy az európai szavazóknak a következő Európai Parlamenti választáson kell meghatározniuk az uniós döntéshozatal irányát a migráció kérdésében. "Kész helyzetet teremteni egy évvel a választás előtt bevándorlás-kérdésben nem fair, nem demokratikus, óvnám ettől Európa vezetőit."

Üzenet a legkisebb falunak is

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte a migráció lesz a legfontosabb kérdés a következő évtizedekben. Ezt nagyon fontosnak tartja és az ezzel kapcsolatos üzeneteiknek az utolsó faluba is el kell jutniuk - jelentette ki. Szerinte ami fontos, azt "százszor, ezerszer" el kell mondani, és "én nem vagyok rest, ezt százszor és ezerszer elmondom".

Soros György egy spekuláns, aki tesz erre vagy arra a pártra, és ha nem jön be, akkor "bukóban van" - mondta a miniszterelnök, aki szerint ez történt most is Magyarországon. A pénzügyi spekulánsságnak is megvannak a maga szabályai. "Ők keresni akarnak és ez a nemzeti kormány nem kedvez nekik" - mondta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×