eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Igor, a Szegedi Vadaspark tigrise regeneratív sejtekkel történő kezelés előtt a vadasparkban 2018. április 18-án. Az eljárás során az állat saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetet tisztítás után visszaültetik a kezelésre szoruló csípőízületbe.
Nyitókép: Rosta Tibor

Különleges módszerrel kezelték a Szegedi Vadaspark tigrisét – galéria

Sajátsejtes ízületkezelési eljárással kezelték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét.

Igornak komoly csípőízületi elváltozása, diszpláziája van, melyet eddig fájdalomcsillapítókkal kezeltek – mondta az InfoRádiónak a beavatkozást végző állatorvos, Gippert Róbert. A betegség tünete, hogy az állat nehezen kel fel, sántít, továbbá izomsorvadás és mozgáskorlátozottság is jelentkezett nála. A most alkalmazott őssejtkezlésnek köszönhetően „bekerül számos olyan anyag, ami az információközlésben és az egész gyulladáscsökkentésben, fájdalomcsillapírásban szerepet játszik” – emelte ki a szakértő.

A humángyógyászatban már bevett módszer az őssejtkezelés, állatoknál Közép-Európában csupán tavaly október óta végzik ezt Gippert Róberték.

„Az eljárás nagyon nagy előnye, hogy egy óra alatt lezajlik, nincsen nagyon invazív beavatkozás, egy pici tűszúrásnyi lukon benyúlunk, ahonnan a zsírszövetet kivesszük, utána történik meg a szeparálás és a visszajuttatás, egy műtét keretében”

– magyarázta az állatorvos. „Igor, ha felébred, utána nyugodtan élheti az életét, nincs varratszedés, nincs különösebb utókezelés, elkezdhet ugyanúgy mozogni, és általában 3-4 nappal utána jelentkeznek pozitív hatások, de 2-3 hét, mire a laikusok számára is érzékelhető, hogy minőségileg változik az állat élete” – tette hozzá. Ezután 4 hónapon keresztül progresszíven javul a tigris állapota, és éveken keresztül élvezheti életminőségének javulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×