eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Most kell beiratkozni az iskolákba

Csütörtökön-pénteken lehet beíratni az első osztályba készülő gyermekeket az általános iskolákba. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy nem mindig derül ki rögtön, sikeres-e a beiratkozás, és ismertette a fellebbezési lehetőségeket is.

A következő tanévben általános iskolát kezdő gyerekeket

  • 2018. április 12-én (csütörtök) 8.00-19.00 között,
  • április 13-án (péntek) 8.00-18.00 között

kell beíratni az iskolába.

A beiratkozáshoz szükséges elvinni:

  • A gyermek születési anyakönyvi kivonatát
  • A gyermek lakcímkártyáját
  • Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító óvodai igazolást

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese az InfoRádiónak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az óvodában minden gyermek kap egy óvodai lapot, amin be van jelölve, hogy a gyermek iskolába mehet.

"Ezzel a lappal egy iskolába lehet jelentkezni,

tehát az nem működik, hogy valaki elmegy öt-hat iskolába, és mindegyikbe beíratja a gyermekét".

Az adott intézmény lehet a körzetes iskola, vagy egy választott intézmény. Jó tudni, hogy az egyházi iskolák nem körzetesek.

Hajnal Gabriella elmondta, hogy abba az iskolába,

ahova körzet szerint tartozik a gyermek, fel kell venni.

Kivéve azt az esetet, ha a körzetes iskolában már nincs hely. (Egy osztály maximális létszáma 26 fő lehet, ami nagyon indokolt esetben 20%-kal emelhető.) "Ilyen esetben a tankerület gondoskodik arról, hogy a kerületben, vagy az adott helységben, a közelben el tudják helyezni az elsős kisgyermeket" - tette hozzá Hajnal Gabriella.

A kijelölt iskola ellen fellebbezni nem lehet.

Ha a szülő a kijelölt iskolát nem fogadja el, akkor arra van mód, hogy saját maga egy másik iskolát keressen.

Az iskolaválasztáskor fellebbezni csak olyan esetben lehet, ha a választott iskolába helyhiány miatt nem vették fel a gyermeket - ilyenkor lehet fellebbezni, de a járható út inkább az, hogy a körzetes iskola, ha van hely, akkor felveszi a gyereket, ha pedig nincs hely, akkor a tankerületvezetőnek kell elhelyeznie valahol a gyereket.

Határidők

A körzetes gyerekeknél a felvétel ténye csak a férőhelyektől függ, így helyben kiderül, hogy felveszik-e a gyermeket az adott iskolába vagy sem. A választott iskolába jelentkezőknél nem derül ki egyből, hogy fel tudják-e venni a gyereket. A szülők ilyenkor a következő héten tudják meg a döntést, miután összeültek a tankerületi igazgatók és kiderült, hol mennyi hely van. Így a szülőknek még van lehetőségük arra, hogy másik iskolát keressenek, ha nem akarják körzetes iskolába vinni a gyereket.

Felvételik

Hajnal Gabriella kitért arra is, hogy szerinte alapvetően nem kérhetnének semmit a gyermekektől a felvételin.

"Vannak olyan intézmények, ahol van nemzetiségi tagozat, kéttannyelvű tagozat vagy ének-zene tagozat, ahol egy-egy meghallgatáson áteshetnek a kicsik, de szerintem ez nem jó" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×