Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrég tett közzé értékelést arról a lisztéria-járványról, amely 2015-től 2018 márciusa között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést – közöttük hat halálesetet – okozott.
A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.
A Magyarországot is érintő esetekben eddig az derült ki, hogy a kiszállított tételek közvetlenül lengyelországi továbbfeldolgozókhoz kerültek. A hivatal szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a termékek hol szennyeződtek baktériummal.
A Nébih tájékoztatásas szerint a szóban forgó alapanyagok termelése és gyorsfagyasztása Magyarországon történt, de azokat több esetben külföldi cégek csomagolták. A Nébih most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál.
2-3 perces forralás szükséges
- Az európai járványt okozó Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.
- A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele könnyíti a baktérium szaporodását.
- A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető.
- A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás. A legérzékenyebb csoportot a csecsemők, a várandós nők, az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek alkotják.
- A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.