eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Még az idén megkezdődik a Hankook magyarországi gyárának negyedik fejlesztési üteme - a nap hírei

Sikeresnek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét az illetékes államtitkár. Több uniós tagállam tervez válaszlépéseket Oroszországgal szemben a volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezése miatt.

Még az idén megkezdődik a Hankook magyarországi gyárának negyedik, 89 milliárd forint értékű fejlesztési üteme - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a beruházással 150 - magas hozzáadott értéket előállító - munkahely jön létre, ezért a kormány csaknem 3 milliárd forinttal segíti a fejlesztést.

Az önvezető járművek fejlesztéséről és teszteléséről írt alá szándéknyilatkozatot Ausztriával és Szlovéniával a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a megállapodás versenyelőnyt jelent a három ország számára, amelyek mindegyikének iparában jelentős súlyt képvisel a járműgyártás.

Mintegy 8500 szakemberre lesz szükség a Paksi Atomerőmű bővítéséhez a kivitelezés csúcsidőszakában - közölte a létesítmény két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János elmondta: február végén megtörtént a munkaterület átadása a mintegy 80 felvonulási létesítmény építéséhez, és legkorábban 2019 végén, 2020 elején lesz meg az engedély a paksi reaktorépületek kivitelezésének megkezdéséhez.

Sikeresnek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a CSOK-ot eddig 68 ezer család tudta igénybe venni, a visszajelzések alapján azonban a kormányzat március 15-étől egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tette a kedvezmény igénylését, amely így még több érintetthez juthat el.

A magyar-lengyel barátság napját ünnepelték ma. A veszprémi díszelőadáson Áder János köztársasági elnök a tisztelet, a segítség és a hála gesztusát említette, amelyet barátként mindig megadtak egymásnak a magyarok és a lengyelek. Andrzej Duda lengyel államfő arról beszélt, hogy a magyar és a lengyel nép egyaránt arra törekszik, hogy Európa biztonságos és igazságos legyen.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító szerint évente 4-5 milliárd forint takarítható meg a tavaszi óraátállítással, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A jövő héten egyeztetéseket kezd a Moszkva elleni válaszlépésekről Franciaország és Németország a volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt. Emmanuel Macron és Angela Merkel szerint a történtek összehangolt uniós választ követelnek. Korábban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: napokon belül több tagország is további intézkedéseket fogadhat el Oroszországgal szemben.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem reális az Egyesült Államok által megszabott május 1-ei határidő az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok ügyében. Jean-Claude Juncker azt mondta: addig nem lehet lezárni a mentességről szóló egyeztetéseket.

Párbeszédre és önmérsékletre szólított fel az elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi viszály miatt a Kereskedelmi Világszervezet vezetője. Roberto Azevedo azt mondta: az egyoldalú lépések tovább mélyítik az ellentéteket.

Spanyolországban ismét előzetes letartóztatásba helyezte a legfelsőbb bíróság Jordi Turull katalán elnökjelöltet és négy társát. A törvényszék újból Európai elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen. A katalán függetlenségi politikusokkal szemben a hatóságok lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt emeltek vádat.

Dél-franciaországban a hatóságok agyonlőtték azt a férfit, aki Trebes város szupermarketjében túszokat ejtett. A támadásnak 3 halottja és 2 sebesültje van. A fegyveres azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel és Salah Abdeslam, a 2015-ös párizsi támadások egyik elkövetőjének szabadonengedését követeli.

Londonban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a brit főváros metrójában megkísérelt pokolgépes merénylet tettesét a londoni központi büntetőbíróság. A 18 éves Ahmed Hassan tavaly szeptember 15-én pokolgépet helyezett el a District metróvonal egyik szerelvényén. A szerkezet kigyulladt és 51 utas megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×