eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Rekordnyereséget ért el az OTP - a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország azon az úton jár, amely Európa legversenyképesebb államai közé vezet. Parlamenti szinten is átfogó stratégia kidolgozását sürgeti a migrációs válság megoldására az Országgyűlés elnöke. Szlovákia több városában tartottak előre meghirdetett gyászmenetet a meggyilkolt újságíró és élettársa emlékére. A nap legfontosabb hírei március 2-án.

Mintegy 500 új munkahelyet teremt 2019-ig a német Thyssenkrupp autóalkatrész-gyártó új jászfényszarui üzeme.A miniszterelnök az átadó ünnepségen arról beszélt: a mintegy 33 és fél milliárd forintos beruházást a magyar állam több mint 10 és fél milliárd forinttal támogatja. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország azon az úton jár, amely Európa legversenyképesebb államai közé vezet.

Parlamenti szinten is átfogó stratégia kidolgozását sürgeti a migrációs válság megoldására az Országgyűlés elnöke. Kövér László a visegrádi államok házelnökeinek találkozóján és parlamenti bizottságainak budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: olyan fenntartható megoldást kell találni, amely nem szétosztja, hanem megelőzi az Európára háruló migrációs nyomást. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozón úgy vélte: a V4-nek komoly szerep jut a keresztény értékek megvédésében.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is aláírta az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést. A 2012-ben útjára bocsátott javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak.

Ettől a hónaptól 130 ezer forinttal emelkedik az alapellátásban dolgozó háziorvosok és fogorvosok praxispénze. Az emelésnek köszönhetően a háziorvosok rezsitámogatása 520 ezer forintra nő. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta: a 130 ezer forintos emelést a kormány az alapellátásban dolgozó fogorvosokra is kiterjeszti.

Rekordnyereségét ért el az OTP tavaly a 284 milliárd forint adózott eredménnyel, amihez a csoport minden tagországában hozzájárultak a vártnál jobb gazdasági körülmények - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor az InfoRádióban azt is közölte, hogy az előző évinél 15 százalékkal több, mintegy 61 milliárd forint osztalék kifizetését tervezi az OTP csoport a 2017-es eredményből.

Azonnali beavatkozásokat szorgalmaz a lakáspiacon a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnök alapproblémának nevezte, hogy Budapesten 130-150 ezer forintos albérletárak vannak és vidéken is lehet 80 ezer forint feletti díjakkal találkozni. Hozzátette: a Jobbik évente 10 ezer bérlakást építene és 5 ezret újítana fel hazai kivitelezők és beszállítók bevonásával.

A devizakárosultak elleni végrehajtások azonnali leállítását követeli az LMP. A párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: egy 260 milliárd forintos alapot hoznának létre a károsultak megsegítésére abból a forrásból, amelyre a nemzeti bank tett szert a hitelek forintosításakor. Szél Bernadett közölte: családok százezreit fenyegeti a kilakoltatás, ezért rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek, hogy még a választás előtt meghosszabbítható legyen a kilakoltatási moratórium.

A brit uniós kilépés után minden szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik London az Európai Unióval - jelentette ki a brit kormányfő. Theresa May hangsúlyozta: az Egyesült Királyság a Brexit után is díjfizető társult tagja maradhat az Európai Unió egyes hatóságainak, például a gyógyszeriparban, vegyiparban és repülőgépiparban működő szervezeteknek.

Az Európai Unió 3,5 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot, válaszul a kilátásba helyezett amerikai vámintézkedésekre – értesült a Reuters. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél, és 10 százalékosat az alumínium bevitelére. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott és arányos választ ígért.

Lengyelország segíti ki a földgázhiánnyal küzdő Ukrajnát. A lengyel állami gázvállalat arról állapodott meg ukrán partnerével, hogy a hónap végéig 60 millió köbméter energiahordozót szállít a szomszédos országnak. Az orosz Gazprom azután döntött az ukrajnai szállítások korlátozásáról, hogy a stockholmi döntőbíróság szerdán Kijev javára döntött az ukrán-orosz tranzitvitában.

Szlovákia több városában tartottak előre meghirdetett gyászmenetet a meggyilkolt újságíró és élettársa emlékére. A pozsonyi rendezvény egyes résztvevői az olasz maffiával hozták összefüggésbe a szlovák miniszterelnököt és a kormányt. Legutolsó cikkében a meggyilkolt Ján Kuciak legutolsó cikkében a kalábriai maffiához állítólag közel álló személyek feltételezett szlovákiai politikai kötődéseiről írt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×