eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nem lehet kapni egy fontos oltást

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból, a RotaTeq nevű vakcinát március végéig nem is lehet megrendelni - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉD) honlapján elérhető adatokra hivatkozva arról ír, hogy a védőoltásból már december közepe óta hiány van, átmeneti gyártói probléma miatt nem lehet kapni. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcina.

A RotaTeq nem helyettesíthető: három, darabonként körülbelül 15 ezer forintos oltás kell belőle, és ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. Létezik egy másik vakcina is, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, már nem tud váltani.

Magyarországon évi 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak "hányós-hasmenős" betegségként emlegetett kórokozó miatt, de akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×