eur:
401.39
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Varga: fontos szerep jut a kkv-knak - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kis- és közepes vállalkozások jelentősen javítják az ország versenyképességét. Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok, oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői Budapesten. Megkezdődött az ellenzéki aláírásgyűjtés a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért. A nap legfontosabb hírei február 5-én.

Kiemelt szerep jut a kis- és közepes vállalkozásoknak Magyarország versenyképességének erősítésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a magyar kisvállalkozások fejlesztésére kidolgozott munkaanyagát mutatta be egy konferencián. Varga Mihály azt mondta: az OECD és a kormány közös stratégiája a magyar körülmények, szabályozási környezet és a vállalati sajátosságok figyelembevételével készült.

Két milliárd forintos beruházással kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a 2 ezer négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló kap munkát. A beruházást 773 millió forinttal támogatta a kormány.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország szerepelt a legrosszabbul egy költségvetési átláthatóságról készült felmérésben - írja a Portfolió. Romhányi Balázs, az elemzésért Magyarországon felelős szervezet, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője a gyenge eredmény okai közé sorolta, hogy a kormány a nemzetközileg elfogadott legfontosabb költségvetési dokumentumok egy részét nem készíti el, a többi tartalma pedig még a közép-európai színvonaltól is elmarad.

Ismét kiállt az Ukrajnában élő kisebbségek oktatáshoz fűződő jogai mellett a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bukaresti tárgyalásai után azt mondta: Teodor Melescanu román külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy az ukrán kormánynak tárgyalnia kell a nemzeti közösségekkel mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt. Közben az ukrán oktatási miniszter bejelentette, hogy Kijev a Velencei Bizottság ajánlása alapján 2023-ig meghosszabbítja a vitatott jogszabály vonatkozó cikkelyének bevezetését.

Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok, oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői Budapesten. A kezdeményező Tanítanék mozgalom nevében Pilz Olivér kiemelte: azért kezdték el szervezni a dokumentum kidolgozását és aláírását, mert az oktatást nemzeti ügynek tartják. Az oktatási minimumról szóló egyezséget a pártok közül az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt, a Momentum, a Liberálisok, Modern Magyarország Mozgalom és az Új Kezdet képviselői írták alá

Megkezdődött az ellenzéki aláírásgyűjtés a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért. A kezdeményezést az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői jelentették be. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő véleménye szerint Tarlós István főpolgármester nem ismeri be, hogy az akadálymentesítés fontos ügy, és nem harcol a kormánnyal a budapestiek érdekében.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Jobbik ellen a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban indult vizsgálatot a nyomozóhatóság. A Jobbik új eljárásra kéri az Állami Számvevőszéket, a szervezet vezetőjétől pedig bocsánatkérést vár. Az ÁSZ ugyanakkor közölte: a határozat nem befolyásolja a január elején nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben tett megállapításokat és a szervezet továbbra is várja az intézkedési tervét.

Felkészült a segítségnyújtásra a hajléktalan ellátórendszer - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár. Czibere Károly hangsúlyozta: az önkormányzatok feladata, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzeteket. Az országban a téli időszakban összesen 11.100 férőhelyen várják a hajléktalanokat.

Életének 77. évében elhunyt Barsiné Pataky Etelka – közölte a Fidesz. Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

A másfél évvel ezelőtti Teréz körúti robbantásban életveszélyesen megsérült két rendőrjárőrt és egy könnyebben megsérült civilt hallgatott meg tanúként a Fővárosi Törvényszék. A rendőrök 20, illetve 30 millió forintos kártérítési igényt jelentettek be az előző tárgyaláson.

Oroszország nukleáris robbanótöltet hordozására is alkalmas rakétákat telepített a Lengyelország és Litvánia közé beékelődő kalinyingrádi területre. Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke az intézkedést a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határok közelében történt megerősítésével indokolta.

Az Egyesült Államokban elutasította az elnök a republikánus és demokrata párti képviselők kompromisszumos javaslatát, amely megadná az amerikai állampolgárságot azoknak a fiataloknak, akiket gyermekként, illegális bevándorló szüleik hoztak az országba. Donald Trump közölte: mindaddig nem születhet megállapodás az érintett fiatalok helyzetének rendezéséről, amíg a törvénytervezet nem foglalja magában a mexikói határon megépítendő fal költségeit.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×