eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Így állnak a kampány elején az ellenzéki pártok

Így állnak a kampány elején az ellenzéki pártok

A Jobbik évadnyitót, az Együtt kampánynyitót, a DK évértékelőt tartott a hétvégén, az LMP pedig tovább viselte a kormánypárti össztüzet. Mi áll ezek hátterében?

Mindent feltesznek arra, hogy ezen a választáson úgy definiálják magukat, mint az ellenzék egyetlen jelentős ereje, az egyetlen kormányváltásra képes párt

– mondta a Jobbik irányváltásáról az InfoRádiónak Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Ha ez nem jön be, és nem sikerül nagyobbat ugrania a Jobbiknak a korábbi teljesítményéhez képest, az irányváltás kútba mehet, és Vona Gábor jövője is megkérdőjeleződik – hangsúlyozta.

Az látszik, hogy rengeteget kockáztatnak, de egyelőre nem hozza az kívánt eredményt, hiszen a baloldali szavazók nagy része nem indult el a Jobbik irányába, különösen igaz ez a nagyvárosi lakosokra. Ők pedig elengedhetetlenek lennének a Jobbiknak, hogy meghatározó erővé váljanak – tette hozzá Rajnai Gergely.

A Demokratikus Koalícióval (DK) kapcsolatban elmondta, hogy pozíciója ugyanott van, ahol az elmúlt időszakban:

a legkeményvonalasabb baloldali szavazók Gyurcsány Ferenc pártjával szimpatizálnak.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint nagy valószínűséggel a párt egyedül is bejut a parlamentbe, ami közös tárgyalásnál tárgyalópozíciót jelent, hiszen nélküle nem nagyon lehet kormányváltásról beszélni.

Az Együtt szeretne együttműködni más pártokkal, azonban neki hiányzik az az erős tárgyalópozíció, ami a DK-nak megvan, hiszen nincs masszív választóréteg, ami rájuk szavazna – hangsúlyozta a szakértő.

A kormánypártok folyamatosan mindenkit támadnak,

most éppen az LMP van soron. Rajnai Gergely emlékeztetett: amikor az Állami Számvevőszék a Jobbikkal szemben nagy büntetést ítélt meg, úgy gondolták, a Fidesz a Jobbikot tartja nagy ellenfelének. Ha Gyurcsány Ferencről beszélnek „minden második sajtótájékoztatón”, akkor azt hiszik, a DK-t tartja legnagyobb ellenfelének a nagyobbik kormánypárt. Most, hogy Németh Szilárd Szél Bernadettet támadja, arról beszélnek, hogy az LMP-től fél a Fidesz – emelte ki az elemző központ munkatársa. „Kétségtelen, hogy a különböző kommunikációs támadásoknak különböző erejük van” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×