eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán Viktor: a V4 Európa leggyorsabban fejlődő régiója - a nap hírei

Most lát lehetőséget Közép-Európa gazdasági alapjának megteremtésére a miniszterelnök. Egyetértettek az illegális migráció elutasításában és az uniós integráció felgyorsításában a visegrádi országok miniszterelnökei. Németországban február első hétvégéjét jelölték ki a koalíciós tárgyalások lezárására a közös kormányzásra készülő pártok. A nap legfontosabb hírei január 26-án.

Most lát lehetőséget Közép-Európa gazdasági alapjának megteremtésére a miniszterelnök, aki szerint erre most van energia és erőforrás. Orbán Viktor a visegrádi államok kormányfőinek budapesti találkozóján kijelentette: a V4 országcsoport Európa leggyorsabban fejlődő régiója, amely legalább annyit ad az uniónak, mint fordítva. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem marad európai kereteken belül a migráció problémája. Megismételte: Magyarország segít a rászorulóknak, de nem fogad be migránsokat, és nem akar bevándorló-országgá válni.

Egyetértettek az illegális migráció elutasításában és az uniós integráció felgyorsításában a visegrádi országok miniszterelnökei. A budapesti csúcstalálkozó után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt: gazdaságilag és katonailag is erős, szuverén államok alkotta Európát szeretne. Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét teljesen értelmetlennek nevezte a kötelező kvótákat és kijelentette: a külső határokat kell védeni. Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnök arról beszélt, hogy meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban.

A gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár szerint hosszú távon fenntartható előnyt jelent a digitalizációs együttműködés a térség országai számára. Lepsényi István, a II. Regionális Digitális Csúcstalálkozón, Budapesten arról beszélt: a magyar kormány átfogó programokkal, finanszírozási forrásokkal segíti a technológiai váltást. Palkovics László, a vezető nélküli járművek fejlesztéséért is felelős kormánybiztos elmondta: a magyar kormány olyan tesztkörnyezetet alakít ki, ahol az autóipar a legmodernebb technológiákat tudja majd kipróbálni.

Két éven belül megszüntetné a várólistákat a kormány a lombikbébi-program eljárásokban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán célnak nevezte, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra.

Elegendő földgáz van a magyar földgáztárolókban - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.  Scherer Zsolt hangsúlyozta: jelenleg 3 milliárd 370 millió köbméter gáz áll rendelkezésre a lakosság ellátására, a biztonsági tárolókban pedig még 1,2 milliárd köbméter gáz van. Ez jelentős és tartós lehűlés esetén is, import nélkül is biztosítja a háztartások ellátását.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság. A testület 37 párt és 5 nemzetiségi önkormányzat mellé további 17 pártot és 4 nemzetiségi helyhatóságot regisztrált.

Lemondott a szocialista pártban betöltött tisztségeiről és nem indul a 2018-as országgyűlési választáson, más párt színeiben sem Bárándy Gergely. A politikus azzal indokolta döntését, hogy számára nem vállalható a folytatás, ezért visszatér civil szakmájához, az ügyvédséghez.

Mind a 106 választókerületben indít képviselőjelöltet a Jobbik az április 8-ai országgyűlési választáson. Szabó Gábor pártigazgató bejelentette: Vona Gábor pártelnök Heves megye 2-es körzetében indul egyéni jelöltként, az alelnökök közül Z. Kárpát Dániel Budapest 10-es, Sneider Tamás Heves megye 3-as, Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere Szabolcs-Szatmár Bereg megye 2-es körzetében méreti meg magát.

Az LMP szerint miközben a Fidesz az olcsó áram mellett a megújuló energiaforrások támogatását ígérte, biztonsági kockázatokat okozott a paksi atomerőmű bővítésével. Demeter Márta kifogásolta, hogy szélerőművek létesítésére 2010 óta nem adtak ki engedélyt, az otthonok 70 százaléka pedig energetikai szempontból elavult.

Németországban február első hétvégéjét jelölték ki a koalíciós tárgyalások lezárására a közös kormányzásra készülő pártok. A pénteken kezdődött tárgyalásokon elsőként Angela Merkel kancellár, a CDU vezetője, a bajor testvérpártot, a CSU-t itányító Horst Seehoferrel és a szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz-cal egyeztetett.

Csak tisztességes kereskedelemmel lát esélyt a működőképes gazdaságra az amerikai elnök. Donald Trump a davosi Világgazdasági Fórumon úgy fogalmazott: az Egyesült Államok partnerségre törekszik egy jobb világ megteremtésére. Hangsúlyozta azonban, hogy mindenáron érvényesíti majd az amerikai kereskedelmi törvényeket és helyreállítja a kereskedelmi rendszer integritását, és nem hagyhatja, hogy egyes országok kizsákmányolják a rendszert.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×