eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy ugrás: még mindig csábító itthon pártot alapítani

Nagy ugrás: még mindig csábító itthon pártot alapítani

Jelentősen megemelkedett a pártbejegyzések száma a bíróságokon. A 2014-es választási évben 148 párt volt nyilvántartva, most pedig már 244. Majdnem 200 pedig bejegyezésre vár - mondta Lódi Petra, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közigazgatási feladatokkal megbízott bírája.

A pártok bejegyzését a székhelyük szerinti nyilvántartó bíróságon kell kezdeményezni úgy, hogy miután megalakultak, kérelmet adnak be a törvényszéken. A bíróság  meghatározott határidőn belül megvizsgálja, hogy a kérelem tartalmilag és formailag megfelelő-e, és ha igen, akkor 60 napon belül bejegyzi a pártot a nyilvántartásba.

A statisztikai adatok szerint az előző választási évben, 2014-ben 148 bejegyzett párt volt, ez mára 244-re emelkedett, mai 40 százalékos növekedés - mondta Lódi Petra, hozzátéve, hogy ez jól mutatja a pártalapítási kedvet, ami a 2017-es évben koncentrálódott.

Míg egy átlagos évben 15 párt alakul, addig tavaly ez 63 volt. Idén közel 200 párt még bejegyzésre vár

- tette hozzá az OBH közigazgatási feladatokkal megbízott bírája.

A pártok bejegyzéséért és a nyilvántartásáért is a bíróságok felelősek, és az adott pártnak létezése végéig azon a bíróságon kell intéznie az ügyeit, ahol bejegyezték.

A témával bővebben a csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazinműsor foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×