eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szavazásra buzdít a Válasszunk! 2018

Szavazásra buzdít a Válasszunk! 2018

Zászlót bontott a "Válasszunk! 2018" elnevezésű, korábbi kormánytagokból álló szervezet, amely az Orbán-kormány leváltásának céljával kívánja voksolásra buzdítani a választókat.

A rendszerváltás utáni hat volt kormány több miniszterének és államtitkárának részvételével megalakult a „Válasszunk! 2018” csoport, amelynek Balázs Péter volt külügyminiszter a vezetője – jelentette be a szervezet budapesti sajtótájékoztatóján Németh Péter, a Népszava korábbi főszerkesztője. A csoport tagjai:

  • Andor László volt uniós biztos
  • Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter
  • Bod Péter Ákos korábbi ipari és kereskedelmi miniszter, illetve jegybankelnök
  • Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke
  • Göncz Kinga volt külügyminiszter
  • Holoda Attila, a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára
  • Lévai Katalin korábbi miniszter, EP-képviselő,
  • Pusztai Erzsébet volt miniszter
  • Raskó György volt államtitkár
  • Székely Tamás volt miniszter

Balázs Péter kijelentette, hogy e kezdeményezéssel nem kívánnak egyik párt elé vagy mögé sem beállni.

"Osztjuk azokat az aggodalmakat, félelmeket és azt a felelősséget, hogy az ország sorsa rossz irányba fordult, és azért nem állunk pártok mögé, mert az a célunk, hogy a választók menjenek el és ők válasszanak majd maguknak a demokratikus ellenzék pártjai közül" - mondta a csoport vezetője.

Balázs Péter mellett az esemény más résztvevői is hangsúlyozták, hogy a demokratikus jelöltek megválasztását szorgalmazzák, majd a helyzet tisztázásaképp a Jobbikra vonatkozó kérdésre kijelentették, hogy e párttal nincs kapcsolatuk, ám ha egy képviselőjelölt magáévá teszi nyolc pontban megfogalmazott törekvéseiket, akkor támogatni fogják.

A várható tevékenységükre vonatkozó kérdésre Balázs Péter úgy felelt, hogy együttes szereplésükkel elsőként példát mutatnak, majd eseményeket kívánnak szervezni a bizonytalan szavazók megszólítására.

"A célunk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad a polgárainak, amely a jövőjét építi. Európai, modern és nemzeti Magyarország találná meg a helyét abban a világban, amely a 21. században körvonalazódik" - mondta Balázs Péter.

Bár a résztvevők úgy látják, hogy az általuk demokratikusnak tartott pártoknak minden körzetben egyetlen jelöltet kellene állítaniuk a kormánypártok indulói ellen, illetve egyetlen miniszterelnök-jelöltet Orbán Viktorral szemben, Balázs Péter újságírói kérdésre nem nevezte meg, hogy kit preferálnának e posztra, mint mondta, erről az érintett pártoknak kell megállapodniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×