eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Februárban lesz népszavazás a bulinegyedben - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tavalyinál kedvezőbb kilátásokkal kezdi az idei évet a magyar gazdaság. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a jog el tudja érni, hogy a szcientológusok megsemmisítsék a szabálytalanul gyűjtött adatokat. Libegő épülhet a Kékesre. A nap legfontosabb hírei január 2-án.

A tavalyinál kedvezőbb növekedési kilátásokkal kezdi az idei évet a magyar gazdaság a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály az előzetes adatok alapján arra számít, hogy a tavalyi 4,1 százalék után idén 4,3 százalékos lehet a gazdaság éves növekedési üteme. A miniszter a tavalyi növekedés egyik legfontosabb hajtóerejének a beruházások több mint 20 százalékos bővülését nevezte. Hozzátette: az infláció várhatóan 3 százalék körül alakul az idén.

A tervezett több mint kétszeresével, 1600 milliárd forinttal bővült az elmúlt évben a lakossági állampapírpiac - összegezte a tavalyi adatokat az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Barcza György az M1-en arról beszélt: a program elérte célját, a vásárlók 90 százaléka lakossági befektető volt 2017-ben ezen a piacon, amelynek mértéke elérte az államadósság 25 százalékát. Hozzátette: az idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek.

A kormány nem tervez tömeges elbocsátásokat a közszférában, az uniós pályázaton elnyert 5 milliárd forintot a létszámleépítések megelőzésére akarja fordítani - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a Magyar Nemzetben megjelent értesülésekre reagáló közleményében úgy fogalmaz: a kabinet célja, hogy még a munkaviszony megszűnése előtt segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak. A Magyar Nemzet az esetleges elbocsátásokat a létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű uniós pályázatból következtette ki, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium nyert meg.

Az idén is folytatódik a bérrendezés a szociális szférában, 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér - mondta az ágazatért felelős államtitkár. Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátását végzik.

Levelet és sárga csekket küld a Fidesz támogatóinak a napokban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánypárt közleménye szerint a levélben szót ejt a következő időszak kihívásairól. A címzettek a levél mellé egy sárga csekket is kapnak, amellyel a közlemény szerint hozzájárulhatnak, hogy a Fidesz sikeresen tudja megvívni a következő időszak politikai küzdelmeit.

Kész lenne visszafizetni a Jobbik a közelmúltban érkezett állampolgári hozzájárulásokat, ha az Állami Számvevőszék mégsem büntetné meg a pártot. Erről Volner János frakcióvezető-helyettes beszélt, ugyanakkor azt is mondta, hogy nem számítanak a kiszabott szankció megváltoztatására. Megismételte, hogy a Jobbik sehol nem állít közös választási jelöltet az MSZP-vel és a DK-val, a Momentummal és az LMP-vel ugyanakkor kész tárgyalni.

Az LMP szerint az idei választás egyik legfontosabb kérdése lehet a paksi atomerőmű bővítése. Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja úgy vélte: a beruházás megvalósítását csak egy tavaszi kormányváltás akadályozhatja meg. Az LMP-s politikus kifogásolta a 38 millió dollár értékű orosz-magyar devizahitel lehívását, mert szerinte továbbra sem tudni, hogy azt mire költik.

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a magyar jog el tudja érni, hogy a szcientológusok megsemmisítsék a szabálytalanul gyűjtött és tárolt adatokat. Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata egyelőre a budapesti Váci úti központban zárult le, a nyíregyházi missziónál még folyamatban van. Közben a hirado.hu arról írt, hogy az adóhivatal zár alá vette a szcientológusok budapesti ingatlanát.

Csaknem ezer BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor a HírTV-ben azt mondta: az érintettek megalázónak tartják a cég 12 százalékos béremelési ajánlatát, amelyet az érdekképviseletek közül egyedül az Egységes Közlekedési Szakszervezet nem fogadott el decemberben.

Február 18-ra tűzte ki a népszavazást a bulinegyedként ismert Belső-Erzsébetváros vendéglátó egységeinek nyitva tartásáról a 7. kerületi Helyi Választási Bizottság. Ha a referendumon az igen szavazatok kerülnek többségbe, akkor az Erzsébet körút, Király utca, Károly körút és Rákóczi út által határolt területen lévő vendéglátó helyeknek éjfél és reggel 6 óra között zárva kell tartaniuk.

Libegő épülhet a Kékesre - közölte a térség országgyűlési képviselője. Horváth László az M1 híradójában elmondta: a beruházást az teszi lehetővé, hogy a kormány kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította a Mátrát és a Bükköt, emellett az idén elkészül a térség turisztikai fejlesztési terve.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×