Infostart.hu
eur:
396.67
usd:
337.84
bux:
101380.77
2025. július 27. vasárnap Liliána, Olga
Cserna-Szabó András - amikor az irodalom és a gasztronómia találkozik

Cserna-Szabó András - amikor az irodalom és a gasztronómia találkozik

150 évvel ezelőtt már Jókai Mór is aggódott azért, hogy a magyar gasztronómia történetének nem lesz lenyomata. Cserna-Szabó András szerint ez a fajta összegzés máig nem készült el. A József Attila díjas író az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a francia ételkultúrát Dumas jegyezte le.

Ha a gasztronómia és az irodalom kapcsolatáról van szó, mindenkinek Krúdy Gyula jut eszébe és Szindbád velős csontja – hangsúlyozta az író.

„Az ember bárhova nyúl a magyar irodalomba, rögtön szaftba merítkezik”

– tette hozzá. Cserna-Szabó András szerint alig van olyan író, akinek semmi köze a gasztronómiához.

Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is panaszkodott egy-egy cikkben arról, hogy a magyar konyha pusztul, és a fiatalkorukban a magyar konyha fő ételeinek számítottak, szinte eltűntek a 19. század második felére. Azóta

magyar ételek generációi süllyedtek el,

többek közt azért, mert nem akarunk ezzel foglalkozni és nem tekintjük a kultúránk részének – véli az író.

Az 1860-as évek végén Alexandre Dumas francia író halála előtt nem sokkal úgy érezte, még nem írta meg fő művét, így másfél év alatt megírta a Nagy Konyhaszótár című könyvét, mely azóta is alapja a francia gasztronómiának. Ezzel a kötettel alkotta meg az irodalmi szakácskönyv műfaját, művében a közel 3000 recept mellett irodalmi műfajok is megjelennek: például a tárca, a novella és az útirajz.

A konyha társadalmi rétegenként és koronként eltér

– jelentette ki az író. Az utolsó nagy magyar gasztronómiai korszaka a monarchia idejére tehető. Ezen időszak ételeit viszonylag jól ismerjük étlapokból, szakácskönyvekből és irodalmi művekből. Ezeket jellemzően nem csak Magyarországon ették: a borjúbécsi például a legendák szerint Milánóból került Bécsbe, majd onnan hazánkba.

Ha kinyitja az ember az 1902-ben megjelent Emma asszony szakácskönyvét, egy soknemzetiségű, sokvallású fúziós konyha rajzolódik ki előtte – hangsúlyozta Cserna-Szabó András. A magyar, az osztrák, a cseh, a román, a székely, a zsidó, a szerb konyhák egyvelege volt. A szakácskönyv szerzője A Hét című folyóiratnál dolgozott, és a Figaro mintájára felkérte az olvasókat, hogy küldjék be receptjeiket, amelyeket folyamatosan leközöltek, később ezekből állította össze a kötetet. Emma asszony álnév mögött Ignotus Hugó állt, a Nyugat későbbi főszerkesztője. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Jobb és gyorsabb hozzáférés, kedvezőbb lehetőségek – nagy változások az élődonoros veseátültetésben

Jobb és gyorsabb hozzáférés, kedvezőbb lehetőségek – nagy változások az élődonoros veseátültetésben

Hatályba lépett az élődonoros vesecsereprogramra vonatkozó jogszabály módosítása, amivel jelentősen javul a betegek donorszervhez jutási esélye. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: országosan működő programot dolgoztak ki, így minden érintett reménykedhet a gyors transzplantációban. Kiemelte, hogy már párok között is el lehet elvégezni az átültetéseket, így jelentősen megemelkedik az optimálisan kompatibilis párosításoknak a valószínűsége.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.28. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyszerűen megőrülnek érte a magyarok: itt a nagy személyikölcsön-táblázat

Egyszerűen megőrülnek érte a magyarok: itt a nagy személyikölcsön-táblázat

Csak ámulunk és bámulunk, ahogy egymás után dönti saját rekordjait a személyi kölcsönök piaca, amit a gyors és egyszerű hitelfelvételt lehetővé tevő digitalizáltság, a hároméves mélypontra csökkent átlagkamat és a lakosság felerősödött adósságrendezési igénye is táplál, miközben nincs érdemi jelen annak, hogy a kamatmentes munkáshitel kiszorító hatást gyakorolna a piacra. Mivel az elmúlt öt év alapján július a személyi kölcsön legerősebb hónapja, bemutatjuk, mit ajánlanak most a bankok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. július 27. 18:00
×
×
×
×