eur:
402.69
usd:
358.97
bux:
0
2025. május 16. péntek Botond, Mózes
Veszélyben a Tokaji Aszú

Veszélyben a Tokaji Aszú

Szepsy István szerint a tokaji aszú a nemzetközi borkereskedelemben még nem ért el olyan presztízst, mint amilyenre hivatott, de elkészült a terv, hogy ezen miként lehet változtatni.

Ha nem lépnek ki Tokajból és nem teremtenek egy új piacot a Tokaji Aszúnak, akkor a borfajta óriási süllyedésnek indul, ugyanis nem fair versenyt kell megvívniuk azokkal a termelőkkel akik nem vállalnak kockázatot – véli a borász. A világ számos technológiai édes borával szemben egyedül az aszú készül teljesen természetes módon. Hegyalján a termelők várnak az azúsodásra, arra, hogy a botritisz hatására a szőlőtőkén kialakuljanak az aszúszemek. Ez komoly kockázatot jelent, mivel bizonyos évjáratokban csak nagyon kevész aszúszem szüretelhető.

Sok új ország lép be a piacra, és próbálkoznak a borkészítéssel, ilyen India, Anglia, Lengyelország vagy Kína, míg a hagyományos európai borvidékek több sebből vérzenek.

Ha valaki versenyben akar maradni, fejlődnie kell mennyiségben vagy minőségben, így az áremelkedés elkerülhetetlen. Ha mindenki az előbbit célozza, romlik a minőség, illetve túltermelés lesz.

Senki nem fogja tanítani, hogy hogyan kell bevezetni ezt az új nemes, édes márkát, a borászoknak a maguk feje után kell menniük - mondta a borász.

"A világ legdrágább termelési eljárásával készült bort hozzá méltó áron kell bemutatni, ami felhívja a figyelmet arra, hogy mennyivel értékesebb ez, mint bármely más módszerrel készített ital.

Meglesznek az árfokozatok az alapján, hogy mennyire szűk termőhelyről és egyedi évjáratból származik" – tette hozzá Szepsy István.

A legmagasabb minőségi színvonalon, tehát a parcellaszelektált aszúk esetében a legjobb évjáratból sem lehet hektáronként 500 liternél többet előállítani – emelte ki. Ennek oka, hogy nem szabványban gondolkoznak, hanem az ötszáz évre visszanyúló eredeti receptre támaszkodnak. A borász szerint egy ilyen hagyománnyal nem élni nem hiba, hanem egyenesen bűn lenne, mivel a világban senki másnak nem áll rendelkezésére ez a módszer.

Az árat a piac soha nem fogja "helyretenni", az emelést így a termelőnek kell megkockáztatnia

– hangsúlyozta. Máshol – így például Bordeaux-ban, Bourgogne-ban, Champagne-ban és Portóban – a nagy piaci szereplők végzik ezt el, akik befektetnek a termékbe, vagy akár megveszik az egészet, és így ők alakítják az árakat és a kínálatot több száz éve.

A teljes beszélgetést meghallgathatja az InfoRádió bormagazinjának december 13-i adásában.

1. rész

2. rész

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Legalább egy forgatókönyv összejöhet a háború lezárásáról Isztambulban?
Tudósítónktól

Legalább egy forgatókönyv összejöhet a háború lezárásáról Isztambulban?

Vlagyimir Putyin orosz elnök távolmaradása miatt alacsonyabb szinten, de három év után először, közvetlenül tárgyal egymással Oroszország és Ukrajna. Zelenkszkij ukrán elnök „színházi kelléknek” nevezte az orosz küldöttséget, Washington nem vár áttörést.

MNKSZ: legyen 18-as karika az energiaitalokon!

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) egyetért azzal, hogy tiltsák meg kiskorúaknak az energiaitalok vásárlását, de a szervezet szerint az is fontos, hogy ezt a rendelkezést a kereskedők miként tudják majd betartani – mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.05.16. péntek, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×