eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Újabb területet hódít meg az elektronikus ügyintézés

Újabb területet hódít meg az elektronikus ügyintézés

Jövőre már nemcsak a polgári eljárásban, hanem a büntető ügyekben is alkalmazzák az elektronikus ügyintézést. Az elektronikus ügyintézés szabályainak változása elsősorban a hatóságok hozzáállását változtatja meg, lehetővé kell tenniük az elektronikus kapcsolattartást az azt igénylő ügyfelek számára.

Az elektronikus ügyintézésről szóló törvény alapján a bíróságok, a büntetés-végrehajtási intézetek, az ügyészségek és a nyomozóhatóságok közötti elektronikus kapcsolattartást teszi kötelezővé 2018. január 1-jétől – mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorában Péter Zoltán János, az Országos Bírósági Hivatalba beosztott bíró. Az ügyészség a vádiratot és a nyomozati iratokat elektronikus úton fogja megküldeni a bíróságnak.

Polgári ügyekben két éve kellett biztosítani az elektronikus kapcsolattartást – emlékeztetett a bíró. A jogi képviselők azóta elektronikus úton küldik meg a bíróságoknak. A polgári ügyekben szerzett tapasztalatokat a büntető eljárásokban is tudják majd hasznosítani – véli Péter Zoltán János.

Amennyiben van olyan fél, amelyik papíralapú kapcsolattartásra köteles, az elektronikus rendelkezésre álló iratokat is ki kell nyomtatni. Fordított esetben pedig a papíralapú iratokat a bíróság digitalizálja – magyarázta a szakértő.

A törvény hatálya előtt indult büntetőeljárásokban papíralapú marad az ügyintézés. Legelőször tehát a kényszerintézkedéssel kapcsolatos ügyek kerülnek elektronikus úton a bíróságok elé  – mondta Péter Zoltán János.

Rák Viktor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának munkatársa úgy véli, hogy a törvény az eddigi gyakorlatot és a hozzáállást változtatja meg. Az elektronikus ügyintézésre köteles szervnek biztosítania kell, hogy a szolgáltatásait elektronikus úton is igénybe vehessék az ügyfelek.

A természetes személyek saját ügyeikben nincsenek elektronikus ügyintézésre kötelezve, számukra ez csupán jogosultság

– emelte ki a szakértő. Az ügyfélkapujukban ők is igénybe vehetik a lehetőséget, és például eljárásokat indíthatnak.

Észtország jó példaként szolgál, hiszen ott az ügyek túlnyomó része intézhető online, a magyar jogrendszer is abba az irányba halad, hogy minél több ügyet lehessen intézni elektronikus úton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×