eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Most indul be az igazi fúrás

Most indul be az igazi fúrás

Jövő nyárra készülhet el a szénkataszter, amely a hazai szénvagyon felmérésén túl új stratégia kidolgozásának alapját is képezheti. A cél az energiahordozó alternatív felhasználási módjának megteremtése, valamint a nemzeti ásványvagyon újszerű hasznosítása - írja a Magyar Idők.

A hazai szénvagyonnak a gazdaság jövőjében betöltendő szerepét, lehetőségeit tárja fel a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) a debreceni és a pécsi egyetem segítségével, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával – jelentette be a tárca energetikáért felelős államtitkára. Aradszki András egy szerdai sajtótájékoztató keretében emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben elfogadott magyar energia­stratégia az ellátásbiztonság érdekében – a nukleáris és a megújulók mellett – számol a szén mint energiaforrás felhasználásával.

Az energiastratégia célja, a függetlenedés a külső forrásoktól nem szűnt meg, viszont, tekintettel a klímaváltozásra, ma már másként ítéljük meg a szén szerepét. A párizsi klímaegyezmény is rögzíti, hogy az energiatermelésnek 2050-től már teljesen karbonmentesnek kell lennie, ezért a szén felhasználásának a szerepe mindenképpen változik az államtitkár szerint.

Aradszki András jelezte azt is, hogy mindemellett világszerte tapasztalható a szén felhasználásának növekvő üteme: a kereslet és a világpiaci ára is magasabb a pár évvel ezelőttinél, ugyanakkor a széniparban a beruházások forrásai elapadtak, és ez nyilvánvalóan a jövőre nézve is hatással lesz. Az viszont kérdéses, hogy az átmeneti időszakban milyen szerepe lesz a nyersanyagnak, és a választ nemzetközi szinten és az egyes államok szintjén is meg kell adni. Az energiastratégia kapcsán az is célja a magyar kormánynak, hogy megtalálja a szén alternatív alkalmazási lehetőségeit. Ezekre a felvetésekre kell tehát lokális és célzott utakat kialakítani a tanulmány segítségével. Az államtitkár szerint a hagyományos bányásztelepüléseken élők részéről jogos a szénvagyon hasznosítására vonatkozó igény.

A program konkrétumairól szólva Zelei Gábor, az MBFSZ elnöke elmondta, hogy digitális adatbázist, szénkatasztert hoznak létre a következő év második feléig. Az ásványi nyersanyagvagyon mellett az adatbázisba felviszik a minőségi és más paramétereket is a későbbi használhatóság érdekében. Az elnök ismertette azt is, hogy jelenleg közel 7,5 milliárd tonna szénvagyonnal rendelkezik az ország, az elmúlt kétszáz évben pedig mintegy másfél milliárd tonnát termelt ki. A tanulmány elkészülte után lehet elkezdeni a konkrét stratégiák kidolgozását a felhasználásra, a beruházásokra, a szakképzésre vonatkozóan - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×