eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Kiderült, miért történt a tavalyi budapesti metróbaleset

Kiderült, miért történt a tavalyi budapesti metróbaleset

Egy éve a Pillangó utcánál az előtte állóba csúszott egy metró. Itt a hivatalos jelentés.

Végre kiderült, mi okozta a tavaly decemberi Pillangó utcai metróbalesetet. A Zoom megszerezte a Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentését, eszerint a kedvezőtlen időjárás és a sínre tapadt falevek okozták a balesetet. Emberi mulasztás nem történt a dokumentum szerint, de van pár érdekes megállapítás.

Kiderült, miért történt a tavalyi budapesti metróbaleset

Az eset a jelentés szerint:

  • A másik szerelvénybe csúszó vonat az Örs vezér téri indulást követően 356 méter megtételével 57,9 km/h sebességig gyorsult fel, majd a jármű saját lendületéből gurult tovább 341 métert a korábbi sebességét tartva, és ezután – egy kis mértékű gyorsítást követően – megkezdődött a fékezés.
  • Ekkor a két metrószerelvény között mintegy 350 méter volt a távolság.
  • A vonat a faleveles, párás és felfagyott pályán megcsúszott, majd álló kerekekkel csúszott az ütközésig.
  • A kerekek sebességének nullára csökkenésével közel azonos időben megkezdődött a jármű automatikus vészfékezése is. Mindez azonban a vonat sebességére már nem volt érdemi hatással, a kerekek álló helyzete miatt. Az ütközés a számítások szerint 18-20 km/h sebességgel következett be.

Nem volt elég a tisztítás

Az eseményt megelőző napokban összesen négy vonat nem tudott megállni a Pillangó utca állomáson, valamint több vonat veszítette el a kapcsolatot a pálya oldali rendszerekkel, szintén a pálya csúszóssága miatt – áll a jelentésben.

A három nap alatt a szél folyamatosan a pályára fújta a leveleket, amiket a metrókocsik kerekei szétpréseltek, síkos, olajos anyagot kenve a sínekre. És bár a BKV utasította a pályafenntartókat a levelek összeszedésére, a vasúti pálya homokkal való felszórására és a sínek csiszolással való megtisztítására, ezek nem voltak elegendőek a helyzet javítására.

Az elektronika szerint állt a kocsi

A vonat műszaki berendezései nem hibásodtak meg, de a kocsik automatikája állásként érzékelte a csúszást. A vészfékezés után ugyanis a kerekek sebessége azonos lett (nulla, megálltak), amiből a szerelvény csúszásvédelmi elektronikája arra következtetett, hogy a jármű megállt.

A jelentés szerint a baleset a vonat drasztikus megcsúszása miatt következett be, azt pedig a kedvezőtlen időjárás okozta. A rendkívül alacsony tapadás a jármű jelenlegi berendezéseivel nem volt kompenzálható.

A KBSZ javasolatokat tett a BKV-nak a további hasonló esetek elkerülésére.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×